Gör ledamöterna någon skillnad?

Publicerad 2014-05-19

Gör de svenska ledamöterna i EU-parlamentet någon skillnad?

Ja, många av de svenska ledamöterna i EU-parlamentet gör skillnad. Det kan verka lite med 20 ledamöter av totalt 751 efter valet.

Men för det första så agerar de svenska ledamöterna inte tillsammans som svenskar. De agerar genom den partigrupp som deras parti är medlem i. De två största är EPP, där M och KD är medlemmar, och Socialdemokraterna.

För det andra har ledamöterna betydligt större möjligheter än i riksdagen att själv skapa sig en plattform för makt och inflytande.

Det handlar om att få plats i ett utskott för frågor som man brinner för. Och där ta på sig uppgifter som rapportör eller skuggrapportör.

Rapportören ansvarar för att ett lagförslag hanteras som det ska från att det landar på parlamentets bord tills beslut är fattat.

Hedrande uppdrag

Om parlamentet är oenigt med ministerrådet deltar rapportören dessutom i förhandlingarna med rådet och ibland även med kommissionen. Uppdraget som rapportör anses vara mycket hedrande. Bara fem av de nuvarande svenska ledamöterna har inte varit rapportör under mandatperioden.

En skuggrapportör följer samma ärende för sin partigrupps räkning.

Ledamöterna kan också ställa frågor till ministrar och kommissionärer, hålla tal och lägga förslag till resolutioner. Exempelvis har Cecilia Wikström (FP) ställt 106 frågor och Carl Schlyter (MP) 74.

Följ ämnen i artikeln