Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Lundsbergs nya boss van vid motgångar

Publicerad 2013-09-10

Fick bakläxa av Skolverket för sina Vittra-skolor redan 2003

Hon lovar ordning på Lundsberg.

Och Helena L'Estrade, 62, är van vid motgångar.

Redan 2003 fick hennes Vittra-skolor bakläxa av Skolverket.

– Jag tar med mig mina samlade erfarenheter av 40 år inom skolvärlden, säger styrelsens nya ordförande.

Elva dagar efter den omedelbara stängningen av Lundsberg var eleverna i går tillbaka på riksinternatet i Värmland. Bara sju elever uppges ha valt andra skolalternativ efter händelsen då två yngre elever brännskadades med strykjärn.

– Det akuta målet är att fortsätta kartläggningen för att få en bild av det totala läget och veta vad vi ska prioritera för att säkerställa att få tillbaka vårt tillstånd, i praktiken att få bedriva skolverksamhet. Vi har varit i gång sedan sent i fredags eftermiddag, säger Helena L'Estrade till Aftonbladet.

”Återkommer”

Hon understryker att det handlar om att både på kort och lång sikt säkra trygghetsarbetet.

Vad händer med de nio elever som är misstänkta för misshandeln?

– Det är exempel på en sådan fråga som ingår i den kartläggning av den totala situationen som nu pågår.

När kommer svaret?

– Jag återkommer om vad det är för handlingar vi måste vidta.

Enligt internatchefen Björn Söderman går några av eleverna under tiden kvar på skolan medan andra inte gör det.

Skolan stängdes med omedelbar verkan av Skolinspektionen 28 augusti när uppgiften om den så kallade nollningen blivit känd. Lundsberg överklagade beslutet till förvaltningsrätten som i fredags meddelade att beslutet rivs upp och att skolan kan hållas öppen medan rättsprocessen pågår.

”Rykte om mig”

Parallellt har Helena L'Estrade tillsatts som ny styrelseordförande. Hon har ingen tidigare koppling till skolan men lång skolerfarenhet och "ett rykte om mig att kunna åstadkomma resultat".

L'Estrade kommer närmast från en tjänst som rådgivare för företagsledningar och chefer inom utbildningsbranschen. Hon har också varit VD för Rektorsakademien och var tillsammans med sin man Stig Johansson 1992 en av grundarna till Vittrakoncernen som i dag driver drygt 30 förskolor, grundskolor och gymnasieskolor runt om i landet.

Fram till 2006 var hon vice VD i företaget som ansågs både nydanande – och kontroversiellt.

Tillstånd drogs in

2003 meddelade Skolverket att tillståndet för två av Vittras gymnasieskolor, Sjölins skola i Göteborg och L´Estradska skolan i Stockholm, dragits in. Myndigheten ansåg att skolorna "inte gav de kunskaper och färdigheter som till art och nivå väsentligen skall svara mot de kunskaper och färdigheter som gymnasieskolan skall förmedla".

Skolverket ifrågasatte skolornas betygssystem och undervisningsrådet Mats Löwing menade i en DN-intervju 2003 att Vittras ledning "verkar driva en politisk debatt och har en uppfostrande attityd gentemot Skolverket i sina svar. De talar mer eller mindre om att de äger sanningen, så nu ska Skolverket se till att anpassa sig så att de kan fortsätta som de vill."

”Stängdes aldrig”

På frågan om Vittraskolorna hänvisar Helena L´Estrade till sina samlade erfarenheter.

– Jag har sagt så här. Jag har tagit utmaningen som styrelseordförande. Jag har 40 år som chef inom skolan, varav 20 år i kommunal skola och 20 år i friskolevärlden, och det är klart att jag tar med mig mina samlade erfarenheter.

Du räds inte en stängning eftersom två av dina tidigare skolor stängdes ner?

– De stängdes aldrig ner utan verksamheten hölls i gång.

Skolverkets hemsida ger motstridiga uppgifter. I ett pressmeddelande om de två Vittraskolorna sa Leif Davidsson, dåvarande överdirektör och avdelningschef för utbildningsinspektion:

"Det är glädjande att Vittra har rättat till bristerna vad gäller bl.a. betygssättningen. Det är dock beklagligt att Vittra inte tog kritiken på allvar och korrigerade bristerna förrän deras tillstånd drogs in."