Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Putin ser frisk ut – men något är sjukt i Ryssland

Mördade journalister, skenrättegångar och våld mot oppositionen vardagsmat i vårt grannland

Det syns inte på Vladimir Putin.

Ryssland premiärminister ser pigg och frisk ut.

Men det är något sjukt med Ryssland.

Den kortvuxne mannen framför mig på pressträffen i Rosenbad har totalt dominerat rysk politik i mer än decennium och chansen är stor att han kommer att göra det minst tio år till. Säkert är det inte sista gången vi får se honom i Sverige.

Så här i verkligheten, huvudet lägre än statsminister Reinfeldt ser han inte särskilt skräckinjagande ut även om blicken är hård. Vilket förstärks av att han står lätt bredbent och gör sitt bästa för att undvika att le. Han är rädd om sin machoimage.

Inget förbud

Den ryska vallagen säger att ingen president får sitta mer än två perioder efter varandra. Däremot finns inget uttryckligt förbud mot att återkomma efter en paus.

Premiärminister Putin kan alltså utan problem ställa upp i presidentvalet 2012 efter att trogne medarbetaren Dmitrij Medvedev hållit presidentstolen varm åt honom. Han har dessutom sett till att presidentens mandatperiod förlängts till sex år. I teorin kan Putin sitta i 12 år om han blir vald 2012.

Putin får frågan men vill inte säga om han tänker ställa upp eller inte.

Hans inställning är dock klar sedan tidigare.

– Medvedev och jag ska diskutera vem av oss det blir som ställer upp, sa Putin nyligen.

Så talar en man som känner att han har monopol på makten.

På pappret är Ryssland en demokrati men i praktiken påminner det mer om det gamla tsarväldet före den ryska revolutionen. Förre Sovjetledaren Michail Gorbatjov kallade så sent som i februari Rysslands styre för "en imitation av demokrati" och undrade försynt om det var ok för andra kandidater att också ställa upp.

Kronprins

Putin har systematiskt byggt upp sin maktställning sedan han överraskande valdes ut som kronprins av dåvarande presidenten Boris Jeltsin.

Han har undanröjt alla tänkbara utmanare, den förre oligarken Michail Khodorkovskij genom att se till att han dömts till två långa fängelsestraff för ekonomiska brott. Putin låter med våld undertrycka den lilla opposition som finns.

Det är ingen slump att Ryssland av 180 länder placerar sig på plats 146 i Tranperancy Internationals korruptionsindex. Reportrar utan gränser placerar Ryssland på plats 140 av 178 länder i sitt pressfrihetsindex.

Någonting är sjukt i ett land där undersökande journalister mördas på löpande band utan att deras banemän någonsin hittas eller ännu mindre straffas.

Något är sjukt i ett land där domstolarna dömer som makten vill istället för att skipa rättvisa.

Något är sjukt i ett land där folkmajoriteten använder sin rösträtt till att inskränka demokratin.

Ger Reinfeldt lektion

Knappt ett ord ägnas åt detta av vare sig Putin eller Reinfeldt. De pratar mest om de ökande handelsutbytet och vikten att lära av varandra i miljöfrågor.

Enda gången det bränner till är när Putin får frågan om han är orolig för att Sverige närmar sig ett Natomedlemskap. I svaret passar han på att ge Natos krigföring i Libyen en känga.

– Jag blir chockad över hur lättvindigt man fattar sådana beslut trots allt tal om mänskliga rättigheter.

Han påtalar att civila dör i sådana här operationer.

På slutet får den för sina antidemokratiska tendenser ofta hudflängde Putin chansen att ge Reinfeldt en lektion i demokrati. En äldre reporter får inte ställa sin fråga för statsministerns presschef som förklarar pressträffen för avslutad. Då griper Putin in och låter honom göra det. En lätt besvärad Reinfeldt kan inte annat än att snällt stå kvar medan Putin svarar.

Putin tar en politisk poäng men det kan inte dölja det faktum att det är något sjukt med Ryssland.