Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Kriget som hotar semesterparadis

Planerat nyval i Thailand kan ligga bakom gränsstrider

Thailändska soldater vid gränsen mot Kambodja.

Ett krig är under uppsegling i semesterparadiset.

Vid första påseende är det en gränskonflikt.

Gräver man djupare handlar det om något helt annat.

Först vill jag lugna alla svenska semesterfirare. Gränsområdet mellan Thailand och Kambodja där granaterna regnar ner likt ett monsunregn ligger långt ifrån stränderna i Phuket och på Ko Samui.

Men striderna är ännu ett bevis på hur svårt Thailand har att förvandlas från militärdiktatur till en stabil demokrati.

De båda länderna har länge bråkat om gränsen. 2008 ledde tvisten till att Internationella domstolen i Haag slog fast att Preah Vihear-templet längs gränsen tillhör Kambodja. Templet har fått status som världsarv av Unesco.

Så plötsligt den 22 april i år börjar granatbeskjutningen som hittills tagit livet av 16 soldater på båda sidor och tvingat tusentals civila att fly. Som vanligt skyller båda sidor på varandra.

Varför just nu?

Ingen verkar riktigt kunna begripa varför striderna börjar just nu.

Inte förrän man börjar söka orsakerna i thailändsk inrikespolitik och striden mellan den sittande regeringen och den för korruptionsanklagelser efterlyste oppositionsledaren Thaksin Shinawatra.

De båda sidorna, gul- och rödskjortorna, var för ett år sidan inbegripna i en bitter strid som lamslog huvudstaden Bangkok och resulterade i omkring hundra döda. Men bråket går tillbaka till militärkuppen 2006 och förspelet till den.

Sittande premiärministern Abhisit Vejjajiva ska snart utlysa nyval. Han tillhör gulskjortorna. Han och alla andra inser att i ett demokratiskt val är chansen/risken stor att rödskjortorna vinner. Bakom rödskjortorna står finansmannen och den före detta premiärministern Thaksin Shinawatra som delat Thailand i två läger.

Misstanken är att den thailändska militärledningen blåst nytt liv i gränstvisten som ett sätt att piska under nationalistiska stämningar samtidigt som man vill framställa sig själva som den enda garanten för säkerhet och stabilitet i Thailand.

Tvinga fram

Militären står bakom gulskjortorna. Framförallt kan man under inga omständigheter acceptera att Thaksin åter får ett inflytande över thailändsk politik.

Till saken hör att Thaksin med jämna mellanrum besökt Kambodja i sin roll som ekonomisk rådgivare åt den kambodjanska regeringen. Något som ytterligare spätt på fiendskapen mellan de två regeringarna.

Syftet med gränstvisten kan vara att tvinga fram en senareläggning av valet. Så länge Abhisit sitter kvar hålls rödskjortorna kvar på avbytarbänken.

Möjligheten finns också att det är Kambodja som provocerat fram striderna i hopp om att instabilitet i Thailand ska göra det lättare för Phnom Penh att dra längsta strået i gränstvisten.

Det alla fruktar är att den ska utvecklas till ett fullskaligt krig mellan länderna. Hittills bedöms den risken som liten men ju längre bombardemanget pågår desto svårare blir det att få stopp på det.