Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Favoriterna att utmana Obama

Publicerad 2011-06-26

Favoriterna Enligt de senaste mätningarna är det mellan forne Massachusettsguvernören Mitt Romney och kongressledamoten Michele Bachmann som slaget står. Romney har länge varit en favorit men Bachmann har susat upp de senaste veckorna.

Slaget om att bli mäktigast i världen har börjat på allvar inför valet i USA 2012.

I ena ringhörnan är som bekant sittande presidenten Barack Obama.

I den andra verkar det som att det blir antingen en före detta guvernör – eller en kvinnlig kongressledamot.

Hon bestämde sig bara några timmar innan den första tv-sända debatten inför presidentvalet började, för knappt två veckor sedan.

Det visade sig vara ett smart drag av kongressledamoten Michele Bachmann, 55, som nu, enligt en ny opinionsmätning, seglat upp som en av republikanernas två favoriter.

Fembarnsmamma

Hon inledde debatten med att berätta att hon precis formellt registrerat sin kandidatur och vann sedan tittarnas hjärtan med sina ultrakonservativa åsikter.

Fembarnsmamman Bachmann jobbade tidigare som skattejurist, men slutade på Skatteverket när hon väntade sitt fjärde barn. Hon och maken har sedan dess öppnat en kristen rådgivningsfirma samt tagit emot 23 fosterbarn, alla tonårsflickor.

Bahmann är en stark abortmotståndare och den konservativa Tea Party-rörelsens favorit.

Älskar att jaga

Vid sidan om den kvinnliga kongressledamoten är det den forne Massachusettsguvernören Mitt Romney, 64, som verkar få flest röster av väljarna.

Mormonen Romney kandiderade även i presidentvalet 2008, men hoppade av i februari. Även han har fem barn, alla söner, och Romney har i sin ungdom tillbringat 30 månader som missionär i Frankrike för Jesu Kristi kyrka av sista dagars heliga.

Romney talar sig ofta varm om amerikanernas rätt att bära vapen och har själv jagat sedan han var barn.

En procents skillnad

Ledande Romney fick 23 procent i mätningen, tätt följd av Bachmann som fick 22 procent i undersökningen i Des Moines Register, Iowas största tidning.

Mätningen har varit ett pricksäkert prognosverktyg, skriver TT.

Affärsmannen Herman Cain kom trea med 10 procent.
 

Vem tror du vinner valet 2012? Diskutera nedan!