Bonden tvingas riva sitt drömslott

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-02-05

Byggde slottet i hemlighet i två år – gömde det bakom höbalar

Robert Fidler viar upp sitt hem i engelska Salfords. Han dolde det färdiga bygget bakom presenningar och höbalar i fyra år, för att undslippa de engelska byggnadslagarna.

Britten Robert Fidler hade alltid drömt om att bo i ett slott.

Vid 53 års ålder gjorde han slag i saken – och byggde ett eget.

Nu vill myndigheterna riva det otillåtna hemmet.

Robert Fidlers hem i Salfords, England. Det tog bonden två år att bygga sitt drömhem.

I den brittiska bygglovslagen står det tydligt:

”En byggnad som ingen har protesterat mot under fyra års tid kan behållas av ägaren”.

Kostade en halv miljon

Kanon, tänkte brittiska bonden Robert Fidler och började bygga sitt drömslott, gömt bakom höbalar och presenningar. Efter två år, otaliga arbetstimmar och 570 000 kronor, var det klart 2002. Familjen Fidler – Robert, Linda och sonen Harry – flyttade in, men fortsatte att vara omringade av balarna, som mätte drygt tolv meter på höjden.

2006 firade familjen med pompa och ståt att de fyra åren efter färdigställandet passerat. Man rev ned höbalarna och presenningarna, och visade upp sitt ståtliga palats.

”Olagligt bygge”

Men kommunen tolkade lagen annorlunda och menade att bygget inte var färdigt förrän Robert Fidler tog bort höbalarna. 2007 beordrades bonden att riva eftersom kåken var olaglig.

Dom i förrgår

Fidler överklagade, men det blev nej även i nästa instans, men samma motivering. Bonden gick då vidare till en appellationsdomstol. Den domen kom i förrgår; huset måste rivas.

Vilken taktik Fidler ska ta till nu är oklart.

– Det här huset kommer aldrig att rivas. Jag kommer att göra allt som står i min makt för att behålla det, säger han till Daily Mail.