Byggstoppet är över – kris i fredssamtalen

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-27

Vid midnatt löpte Israels tillfälliga byggstopp ut.

Tusentals bosättare firade med att släppa ut blåvita ballonger och gjorde sig redo att påbörja 2 000 nya bostäder.

Det kan bli dödsstöten för fredsförhandlingarna.

Världen håller andan.

Palestiniernas president Mahmoud Abbas har flera gånger sagt att han kommer lämna fredsförhandlingarna om inte stoppet förlängs för nya judiska bostäder på den ockuperade Västbanken.

Vid midnatt löpte tiden ut och alla väntar nu på att se om han gör verklighet av hotet.

Följer inte Obama

Sent på söndagen gjorde Abbas ett sista vädjande under ett möte med en grupp judiska ledare i Paris.

– Om inte Israel förlänger byggstoppet kommer fredsprocessen att vara slöseri med tid, sade han enligt AP.

Även Barack Obama och flera andra världsledare har uppmanat Israels premiärminister Benjamin Netayahu att förlänga byggstoppet.

Men förgäves.

Netanyahu är under stark press från sin högerregering och har inte sträckt sig längre än att be bosättarna att uppträda ”behärskat”. Bara minuter efter att Israel lät förbudet förfalla vände sig Benjamin Netanyahu till palestiniernas president Mahmud Abbas och hoppades på "ärliga, bra" samtal.

Börjar i dag

Men de israeliska bosättarna var ivriga att komma igång med arbetet.

När mörkret la sig i går kväll släppte 2 000 aktivister ut lika många blåvita ballonger för att fira de 2 000 nya lägenheter man planerar att bygga. Man planerade också att skicka två bulldozrar till Västbanken tidigt på måndagsmorgonen.

– Idag är det över och vi kommer att göra allt vi kan för att försäkra oss om att det aldrig händer igen, sa bosättningsledaren Dani Dayan till åhörarna.

– Vi återvänder med ny energi och en ny beslutsamhet för att befolka det här landet.

Började positivt

För bara en månad sedan såg allt betydligt ljusare ut. USA:s utrikesminister Hillary Clinton presenterade stolt de nya förhandlingarna som inom ett år skulle leda till ”fred och en palestinsk stat”.

De flesta bedömare utgick då från att det fanns någon form av plan för hur man skulle lösa problemet med att byggstoppet löpte ut.

Barack Obama har investerat mycket prestige i förhandlingarna och har legat hårt på båda sidor den senaste tiden för att fredsprocessen inte ska kollapsa. Abbas har visat tecken på att mjukna något. I en intervju med en arabisk tidning på söndagen sade han att han tänkte konsultera PLO och Arabförbundet innan han lämnar förhandlingarna.

USA begär nya möten

När tidsfristen gick ut upprepade USA:s regering kravet på Israel att åter införa ett moratorium för nya bosättningar.

– Vår inställning till byggandet av nya bosättningar har inte förändrats, sade Vita husets talesperson P J Crowley på söndagen, skriver TT.

– Vi fortsätter att ha nära kontakter med båda parter och ska möta dem igen de närmaste dagarna, sade han.