Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Många döda i Pakistan – drogs ur bilar och sköts

TT-AP-AFP

Publicerad 2024-08-26

Närmare 40 personer har dödats i koordinerade attacker i sydvästra Pakistan, uppger provinsregeringen i Baluchistan.

I ett av angreppen tvingades trafikanter ur sina fordon – och sköts sedan ihjäl på motorvägen.

Över 20 personer sköts till döds efter att bilar, bussar och lastbilar stoppats av 30 till 40 beväpnade män på motorvägen mellan de pakistanska provinserna Baluchistan och Punjab. Attacken i distriktet Musakhail är en av de dödligaste i Baluchistan på flera år, enligt myndigheterna.

– Fordon på väg till och från Punjab inspekterades, och personer från Punjab identifierades och sköts, säger en lokal tjänstemän till AFP.

Punjaber utgör den största folkgruppen i Pakistan och anses generellt dominera landets militär och säkerhetsstyrkor.

Sprängde järnvägsbro

Den av myndigheterna förbjudna separatistgruppen Baluchiska befrielsearmén (BLA), som kämpar för ökat självstyre i provinsen, har tagit på sig motorvägsattacken. Enligt rörelsens egen utsago anföll de enbart militärer.

I en separat, till synes koordinerad attack dödades minst tio personer i Qalatdistriktet i Baluchistan, uppger myndigheterna. Ytterligare flera personer dödades när extremister sprängde en järnvägsbro i distriktet Bolan.

Bland de döda finns ett flertal poliser och soldater, uppger militären.

Förtrycks med våld

Baluchistan – Pakistans fattigaste provins – har länge varit skådeplats för uppror av separatister, som menar att balucherna diskrimineras och utnyttjas av det centrala styret.

Myndigheterna har försökt förtrycka upproren med våld i stället för att hitta politiska lösningar, uppger analytikern och journalisten Kiyya Baloch till AFP.

– Den metoden har lett till ökad vedergällning från de unga och har gett upprorsmakarna mer kraft, snarare än att försvaga dem.