Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

Egypten vill stödja ICJ-mål mot Israel

TT

Publicerad 2024-05-12

Fredspalatset som hyser Internationella domstolen (ICJ) i Haag. Arkivbild.

Egypten har för avsikt att stödja Sydafrikas mål i Internationella domstolen (ICJ) mot Israel, meddelar det egyptiska utrikesdepartementet enligt flera medier.

Enligt ett uttalande från departementet har beslutet fattats bland annat mot bakgrund av att Israel enligt Egypten genomför allt allvarligare och mer omfattande attacker mot civila palestinier i Gaza.

ICJ meddelade i januari att domstolen tar sig an målet där Sydafrika anklagar Israel för folkmord i kampen mot terrorstämplade Hamas, efter krigsutbrottet som kom efter Hamas blodiga attack i Israel den 7 oktober. Israel nekar till anklagelserna.

Egypten, som var det första arabland att 1978 sluta fred med Israel, har tillsammans med Qatar och USA tagit en ledande roll i att försöka medla mellan Israel och palestinska Hamas i kriget.

De senaste dagarna uppges dock Egypten ha vägrat samordna hjälpsändningar till Gaza med Israel med hänvisning till att landet står för en ”oacceptabel eskalering”, enligt egyptiska medier.

ICJ i Haag är FN:s högsta domstol och behandlar tvister mellan stater.

Dess domar och beslut är rättsligt bindande för stater som anslutit sig – däribland Israel – men i praktiken är möjligheterna att säkerställa efterlevnad små.

ANNONS