Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Register ska försvåra gängens jakt på dynamit

TT

Publicerad 2024-07-08

Förödelse efter en explosion utanför ett flerfamiljshus i Sundbyberg norr om Stockholm i februari i år. Arkivbild.

Den 8 juli tas ett nytt nationellt tillståndsregister för explosiva varor i bruk. Syftet är att försvåra för kriminella att komma över sprängämnen.

– Det här är verkligen hög tid, säger Suzanne Noreklint, enhetschef på MSB.

Stora mängder av de sprängmedel som används i gängrelaterade sprängdåd kommer från den legala marknaden, exempelvis byggarbetsplatser.

Tillstånd för att hantera explosiva varor finns i dag i pappersform hos kommuner och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). En samlad överblick saknas, vilket innebär att olämpliga företag som får sitt tillstånd indraget i en kommun enkelt kan få ett nytt i en annan.

Nu införs ett nytt nationellt tillståndsregister för att sätta stopp för oseriösa aktörer och minska läckaget till kriminella.

– Myndigheter, kommuner och handlare kommer framöver i realtid kunna gå in och kontrollera att tillstånd är giltiga, säger Suzanne Noreklint, enhetschef på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Från och med den 8 juli har kommuner, räddningstjänstförbund och MSB tillgång till registret och kan då börja fylla på med nödvändig information. Tre månader senare öppnas systemet upp för handlare, polisen och andra myndigheter.