Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagny, Helny

Larmrapport: Behövs fängelse med högsta säkerhet för kvinnor

Publicerad 16.32

Fem gånger så många kvinnor kommer sitta i fängelse år 2033. Det skriver Kriminalvården i en rapport.

För första gången finns behov av fängelseplatser med högsta säkerhet för kvinnor.

Antalet platser i häkten och på fängelser måste tredubblas till år 2033 till. Det kom kriminalvården fram till i en rapport förra året.

Och behovet av fler platser för kvinnor är ännu större. Antalet kvinnor på kriminalvårdsanstalter har ökat sedan mitten av 2021. Och utvecklingen väntas fortsätta. Platserna måste femdubblas till 2033, från runt 400 idag till runt 2 000. Det kommer Kriminalvården fram till i en ny rapport.

– Vi får jobba med det på samma sätt som vi gör på manssidan. Både med dubbelbeläggning och med nybyggnation, säger Ulrika Lilljekvist som skrivit rapporten ”Fler kvinnor i anstalt”.

Fler kvinnor är gängkriminella

Störst är behovet av nya platser i den lägsta säkerhetsklassen, klass 3. De är också enklast att skapa.

– För klass tre behöver man inte alltid bygga ett nytt fängelse. Man kan ta över fastigheter och göra om dem, säger hon.

Men Kriminalvården räknar nu med att det för första gången kommer att behövas kvinnoplatser i den högsta säkerhetsklassen, klass 1. Bedömningen bygger på att Polisen ser att allt fler kvinnor är involverade i gängkriminalitet.

Ystadsanstalten är en av Sveriges anstalter för kvinnor.

När någon enstaka kvinna bedömts tillhöra högsta säkerhetsklassen idag har det kunnat lösas på anstalter med den näst högsta säkerhetsklassen, klass 2.

– Nu börjar antalet kvinnor med de här riskerna att öka. Då ser vi att vi behöver fler enheter med förhöjd säkerhet.

Tidöavtalet gör att fler fängelseplatser behövs

Fängelseplatser med högsta säkerheten kan byggas inne i anstalter som har säkerhetsklass 2. Eller så kan ett helt nytt fängelse byggas. Vilket som är mest sannolikt kan Ulrika Lilljestrand inte svara på.

– Vi har nyss kommit fram till att det här behovet ökar och att vi kommer att behöva hantera det.

Bedömningen av hur många fler platser som kommer att behövas i Kriminalvården bygger på de straffskärpningar och andra lagändringar som ska motverka gängkriminalitet som regeringspartierna och Sverigedemokraterna kommit överens om i Tidöavtalet.