Region ställer in operationer – köer kommer öka

Publicerad 2024-05-30

Region Skåne ställer in operationer efter Vårdförbundets strejk.

Nu ska regionen prioritera akut vård – och köerna kommer att öka, hävdar regionen.

– Det här innebär att vårdköerna kommer att öka i Skåne, men samtidigt är det nödvändiga åtgärder, säger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Skåne.

Region Skåne kommer att behöva ställa in planerade operationer nästa vecka på grund av Vårdförbundets strejk. Även undersökningar och behandlingar kommer att påverkas, samt att ambulanserna ska dirigeras om efter sjukhusens kapacitet. Det skriver regionen i ett pressmeddelande.

– Region Skåne drar nu ner kapaciteten för att kunna prioritera nödvändig och akut vård för de som har allra störst behov och kunna bedriva vård på ett patientsäkert sätt, säger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Skåne.

Vanligtvis görs det neddragningar i verksamheten under sommaren, men nu sker de alltså tidigare.

Strejken riktas specifikt mot Skånes Universitetssjukhus, men kommer ändå att påverka samtliga sjukhus i regionen.

– Det här innebär att vårdköerna kommer att öka i Skåne, men samtidigt är det nödvändiga åtgärder, då vi behöver har rätt kompetens på plats för att kunna bedriva god och säker vård med färre medarbetare på plats, säger Pia Lundbom.

Vårdförbundet varslar om strejk. Arkivbild.

Vårdförbundet kommenterar

Sineva Ribeiro är Vårdförbundets förbundsordförande. Hon säger att regionens handlande inte beror på Vårdförbundet.

– Vi vet hur planeringen för Skånes neddragning ser ut, vi har fått till oss den. Så detta är inte på grund av Vårdförbundets strejk.

– Även om vi går ut med våra medlemmar så är det inte samhällsfarligt, utan man hade behövt göra dessa neddragningar ändå. Man har planerat på övertid, på resurser som inte finns, fortsätter hon.

Sineva Ribeiro säger att Vårdförbundets ingångspunkt alltid är att avsluta förhandlingar i enighet. Hon lyfter att arbetsgivarna exempelvis har möjlighet att söka dispens och att Vårdförbundet även gör undantag.

– I bland har arbetsgivaren faktiskt backat. Till exempel, när vi tar ut våra sjuksköterskor för att folk behöver semester så är det samhällsfarligt, även fast regionen ändå tänkt stänga avdelningen, säger hon.

– Man nedmonterar den svenska sjukvården, och politiker vägrar ta sitt lokala ansvar. Det är nog nu.

ANNONS