Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Placerade ut dödande bomb – men nekar till mord

Marc Skogelin/TT

Publicerad 2024-08-12 16.07

En ung kvinna dog och flera personer skadades då tre kraftiga bomber sprängdes inom loppet av fyra dagar hösten 2023. Alla dåd kan kopplas till konflikten inom Foxtrotnätverket.

När rättegången på måndagen inleddes erkände en ung man att han placerade ut den dödande bomben – men nekade till mord.

Tre kraftfulla bomber detonerade vid bostadshus i Hässelby, Linköping och i Fullerö utanför Uppsala inom loppet av fyra dagar i september 2023.

Bomberna orsakade omfattande förödelse och flera personer skadades i explosionerna. I sprängningen i Fullerö natten mot den 28 september skadades en ung kvinna så svårt att hon avled.

– Hon blev offer för den här bomben, en lärare som hade tagit examen tidigare samma år. 24 år gammal var hon när hon miste sitt liv, säger åklagare Thomas Bälter.

Förnekar mord

Denna första rättegångsdag är samtliga åtalade – åtta män och tonårspojkar – på plats i säkerhetssalen i Attunda tingsrätt. Alla nekar till nästan allt som de anklagas för, men en 23-årig man som misstänks för inblandning i samtliga tre dåd medger att han placerade ut bomben som dödade kvinnan.

– Det medges att denne för egen del, inte gemensamt och i samförstånd med andra, har transporterat, placerat och detonerat den så kallade Fulleröbomben på angiven plats, säger hans advokat Anton Strand.

Han nekar dock till mord eftersom han inte hade uppsåt att döda, säger Strand.

Mannen har även tidigare medgett att han placerade ut bomben och hävdat att han var tvungen att göra det eftersom han var under hot, något han kommer att få utveckla när han hörs senare i rätten.

Blodig konflikt

Åklagarna ägnade annars en betydande del av dagen åt att beskriva den interna konflikt inom Foxtrot som de menar är motiv till alla tre bomber.

Konflikten som bröt ut 2023 eskalerade när mamman till Ismail Abdo, tidigare allierad med Foxtrotledaren Rawa Majid, mördades i Uppsala tidigt i september i fjol, konstaterar Thomas Bälter.

– Detta blev upptakten till en synnerligen våldsam period, säger han och fortsätter:

– Från september till mitten av oktober 2023 kan över 50 grova våldsbrott och planerade våldsbrott kopplas till konflikten.

Utredningen visar att alla tre bombdåd riktats mot Abdos rivaliserande sida.

Bomben i Fullerö bedöms vara riktad mot en släkting till Rawa Majid, som bodde granne med den 24-åriga kvinnan. Vid bostaden i Hässelby bodde en kvinna som kunde kopplas till en nära allierad till Majid – samme man kan även kopplas till familjen som var måltavla vid bomben i Linköping.

Rättegången ska pågå till mitten av oktober.