Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

Experter: Samarbetet består trots trollfabriken

Björn Berglund/TT

Publicerad 2024-05-14

Kalla Faktas avslöjande om SD:s trollfabrik kanske sliter på sammanhållningen – men i slutändan påverkas varken väljarna eller samarbetet mellan Tidöpartierna, bedömer statsvetaren Andreas Johansson Heinö.

Det här är inte en skandal som påverkar Sverigedemokraternas väljare, tror Andreas Johansson Heinö, statsvetare och förlagschef på marknadsliberala tankesmedjan Timbro.

– Väljarmässigt har jag otroligt svårt att se att det här skulle ha någon effekt. I grunden förändrar det här inte bilden av SD som parti för vare sig meningsmotståndare eller anhängare.

I fråga om samarbetet med regeringspartierna tror han att avslöjandet kanske sliter på sammanhållningen, men att det i slutändan är det det parlamentariska läget som avgör – även om de andra partiledarna gör markeringar.

– Men vad det skulle backas upp med har jag svårt att se. Jag tror inte att till exempel Liberalerna här och nu skulle vara beredda att avbryta samarbetet. Då tror jag att det hade krävts något mer mycket mer sensationellt, säger Andreas Johansson Heinö.

– Man har redan valt att samarbeta med SD trots att man vetat tidigare att SD har den här typen av belastningar. Man har redan tagit in det i kalkylen.

”Inte första gången”

Statsvetaren Sofie Blombäck vid Mittuniversitetet tror inte heller att regeringssamarbetet är i fara. För mycket står på spel för det.

– I slutändan blir det en fråga om hur stor affär de andra partierna vill göra av det här. De behöver SD:s stöd och om SD skulle hoppa av som stödparti så får inte den här regeringen igenom sin politik, säger Blombäck.

– I Tidöavtalet finns en paragraf om att partierna ska hålla god ton mot varandra, men det här är ju inte första gången det verkar som att SD tolkar den som att de andra inte får hacka på SD men att SD kan fortsätta att ta ut svängarna.

”Förvrängt verkligheten”

Blombäck anser att den större frågan är vart det politiska samtalet i stort är på väg.

– Jag vet bland annat att (forskaren) Åsa Wikforss har skrivit mycket om det här med desinformation, som inte är en enskild falsk historia utan att selektivt presentera en vinkel till dess att man har förvrängt verkligheten, säger hon.

– Har man väl börjat med det då är det svårt att vrida tillbaka det politiska samtalet och det finns en frestelse för andra att haka på.

Följ ämnen i artikeln