Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Israel i räder på libanesisk mark

TT

Uppdaterad 20.53 | Publicerad 18.03

Förstörda lägenheter i Beirut, Libanon efter israeliska bombningar.

Israel har genomfört ett antal mindre räder mot Hizbollah på libanesisk mark och informerat USA om dessa, uppger USA:s utrikesdepartements talesperson Matthew Miller. Räderna ska ske medan landet förbereder sig för en större markoperation i Libanon.

De beskrivs som ”begränsade insatser fokuserade på Hizbollahinfrastruktur nära gränsen”.

Det finns inga uppgifter om direkta strider mellan israeliska styrkor och stridande från Iranstödda Hizbollah på libanesisk mark. Senast de möttes i markstrider var under kriget 2006.

Samtidigt har Israel utlyst en militär zon i delar av landets norra gräns mot Libanon, inför en möjlig markoperation.

”Det är förbjudet att beträda detta område”, meddelar Israels militär i ett uttalande.

Det kommer även källuppgifter om att Libanons militär ”omgrupper och ompositionerar” sig efter Israels hot om en stor markoffensiv. Det är styrkor som är stationerade vid den södra gränsen som ändrar positioner, enligt en källa som talat med AFP.

Enligt källuppgifter till tidningen Washington Post kan den planerande markoperationen inledas inom kort och skulle vara mindre än Israels senaste krig mot Hizbollah i Libanon 2006.

Enligt källan ska planen vara att israelerna genomför begränsade räder i ett antal byar längs gränsen, för att säkerställa att Hizbollah inte ska ha resurser nog att attackera israeliska samhällen på andra sidan gränsen.