Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Butch och Suni fast i rymden: "Saknar hundarna"

TT

Publicerad 2024-09-13 20.53

Astronauterna Suni Williams och Barry "Butch" Wilmore vid en fredagens presskonferens från den internationella rymdstationen ISS.

Astronauterna Barry ”Butch” Wilmore och Suni Williams ser ut att bli åtta månader försenade tillbaka till jorden.

– Vi ser fram emot att få rösta från rymden, säger Williams på en presskonferens från internationella rymdstationen ISS.

Duon sändes upp med farkosten Starliner i juni och planen var att spendera åtta dagar på ISS. Tekniska problem har gjort att återkomsten dragit ut på tiden och ser ut att bli av först i februari.

Men ”Butch” och Suni tycks ta det hela med jämnmod.

– Det positiva är att vi är här med våra vänner och att vi får skjuts hem. Vi ser fram emot de kommande månaderna, säger Suni Williams under en direktsänd pressträff på fredagskvällen, svensk tid.

Williams, som gjorde sin första rymdfärd 2006, tillägger att hon saknar sina hundar och sina vänner, men att både hon och kollegan ser fram emot att rösta i det amerikanska presidentvalet den 5 november från rymden.

– Jag skickade ner min begäran om en röstsedel i dag, säger ”Butch” Wilmore och konstaterar att som astronauter har de lärt sig att laga efter läge.

– Åtta dagar, åtta månader, nio månader, tio månader – oavsett vad det blir så kommer vi att göra vårt bästa varje dag, för det är det som krävs av den som gör det här.