Rusning efter vapen i USA: ”Tror det kan bli inbördeskrig”
Försäljningen 2020 krossar alla tidigare rekord
Uppdaterad 2020-10-06 | Publicerad 2020-10-05
NEW YORK. Skjutvapenförsäljningen i USA når historiska toppnivåer.
Butiksägare vittnar om tomma lager och ammunitionstorka i kölvattnet av pandemin och de våldsamma protesterna – och fler amerikaner beväpnar sig för allra första gången.
– Jag är en liberal som alltid hatat vapen, men nu känner jag mig rädd, säger Susan Booth, 52.
Butiksägaren Cliff Pfleger plockar ner ett hagelgevär från väggen bakom kassan, och väger det i handen.
– Om jag haft 200 sådana här, hade de lätt sålt slut på tre dagar, säger han.
Hyllorna gapar inte tomma. Men lagret är skralt, och det är mest dyra specialvapen kvar inne på Long Island Gun Source. Butiken har sålt tio gånger mer än normalt sedan i mars, ofta med slingrande köer runt hela byggnaden.
– Nu har köerna upphört, för vapentillverkarna kan inte hålla jämn takt med försäljningen. Det är en enorm brist – all ammunition och de mest vanliga skjutvapnen är helt slut. En del kunder berättar att de kört hit i över en timme, eftersom att vapnen är utsålda även där de bor, säger Cliff Pfleger.
Efterfrågan ser inte ut att avta. Idag tar butiken inte ens nya ordrar längre, eftersom Cliff inte vet när de kan leverera produkterna till kunderna.
– Vissa företag jag har pratat med säger att de inte hinner ikapp alla beställningar förrän år 2023 – så de har ordrar för två år framöver, säger han.
2020 slår alla rekord
Vapenförsäljningen i USA ökar historiskt sett alltid under valår – men 2020 slår alla rekord. Den tidigare toppnoteringen, från 2016 med 15,7 miljoner sålda vapen, kommer krossas med stor marginal, enligt Mark Oliva, talesperson för branschorganisationen NSSF.
– Om det fortsätter i den här takten kan vi se mer än 20 miljoner bakgrundskontroller för skjutvapenförsäljningen innan året är slut, säger han.
Första massiva köpvågen kom när pandemin slog till i USA i mars. Då såldes nära 2,4 miljoner vapen nationellt, vilket är högsta notering för en enda månad. Nära dubbelt så många jämfört med under ett normalår.
Andra vågen kom i juni, efter protesterna i samband med George Floyds död. Då såldes nästan lika många vapen igen.
Totalt såldes runt 11 miljoner vapen mellan mars och augusti i år, vilket är 83 procent mer än under samma period i fjol, enligt NSSF.
Under den tiden blev fredliga demonstrationer ibland våldsamma, och nyhetsbilder på skadegörelse och nationalgardet i storstäderna kablades ut över hela USA.
– När upploppen startade och det brann i städerna, blev folk rädda och fler kom till butiken. Många var oroliga att våldsamheterna skulle nå villaförorterna, säger ägaren Cliff Pfleger.
President Trump utropade Portland, Seattle och New York till anarkistäder. Beväpnade milisgrupper syntes på gatorna, samtidigt som demonstranter krävt att polisen ska avfinansieras.
Allt detta har stimulerat vapenförsäljningen ytterligare, säger experter.
Det har sålts 3 miljoner skjutvapen mer än vanligt, bara under våren – just på grund av pandemin och protesterna, uppskattar tankesmedjan Brookings Institute. Och Cliff Pfleger märker att nya typer av kunder kliver in i butiken på Long Island.
– Plötsligt ser vi de som röstar på Demokraterna, som aldrig trodde att de skulle äga en pistol.
Under oroligheterna har de ändrat sig och säger: ”jag vill inte vara den enda som inte har en”.
”Trodde aldrig att jag skulle köpa ett vapen”
Utanför Susan Booths enplansvilla en bit från Salt Lake City i Utah, sitter skyltar med ”Biden” och ”Black Lives Matter” i gräsmattan.
– Som du kan se är jag hardcore-demokrat, säger hon, och föser in hunden Cooper genom ytterdörren.
I sovrummet sträcker hon in armen under sängen och drar fram en svart låda. Susan knäpper upp locket och lyfter en Glock, 9 mm, med två fingrar.
Två veckor har gått sedan hon köpte den – hennes allra första pistol – för 459 dollar och 99 cent.
Prislappen dinglar fortfarande från avtryckarbygeln.
– Jag trodde aldrig att jag skulle köpa ett vapen. Efteråt gick jag till min bil och grät. Jag kunde inte fatta att dagen då jag verkligen kände att jag behövde ett hade kommit.
Hon är långt ifrån ensam. Minst fem miljoner amerikaner har köpt ett vapen för första gången.
Förstagångsköpare står för hela 40 procent av försäljningen under årets första sju månader, enligt NSSF. Framförallt kvinnor och afroamerikanska män har bidragit till en stor del av försäljningsökningen.
”Fascismen knackar på dörren”
Att lägga pengar på vapen var främmande för demokraten Susan Booth. Men hon kände att det var nödvändigt, eftersom hon upplever att USA står på randen av en djup kris.
– Jag är överväldigad av det som händer just nu i landet – det känns som att fascismen knackar på dörren. Förr har jag aldrig känt ett behov. Men att läsa om alla dessa milisgrupper, QAnon och annan bullshit är alarmerande. Det är som hämtat direkt ur en Nazi-handbok.
Den explosionsartade vapenförsäljningen tror hon beror på att många amerikaner upplever att deras frihet är hotad. Dessutom tycker Susan att Trump uppviglar och bidrar till polarisering – samtidigt som hon är orolig över vad som händer om Biden vinner.
– Då tror jag det kan bli inbördeskrig. Har du hört om the Oath keepers? Det är en milisgrupp som säger att de är redo att starta ett inbördeskrig om Trump förlorar på valnatten. Och de är inte de enda, säger Susan.
– Jag känner att vi har nått en punkt där demokrati nästan är över i USA. Det här valet kommer att avgöra mycket, och jag tror att det blir oroligt i månader efteråt. Jag hoppas verkligen att jag har fel. Men jag är rädd.
Hon hoppas att hon slipper använda vapnet, annat än i absoluta nödfall.
– Om helvetet brakar loss på gatorna, skulle jag gömma mig i huset för att skydda mig och min familj. Men jag vill aldrig skjuta en annan person. Det känns konstigt att ens prata om det.
”Går runt med en måltavla på ryggen”
34-årige Devins Cates lägenhet på Manhattan är full av flyttlådor. Under pandemin förlorade han sitt jobb inom turistbranschen i New York. Nu är han trött på storstan och ska flytta hem till Kentucky igen.
Till skillnad från Susan, är han hängiven Trump-anhängare. I somras skaffade även han sitt första skjutvapen – idag äger han fyra stycken.
– Det började i samband med upploppen efter George Floyds död. Jag såg de brinnande byggnaderna, plundringen och hur de gick in i andra människors lägenheter. Folk blev fysiskt attackerade. Så jag kände att det var nödvändigt att kunna försvara sig, säger han.
När ammunition och vapen tog slut runt om i landet, blev han riktigt nervös. Därför köpte han flera på kort tid. För att vara på den säkra sidan.
– Jag har noterat att ilskan, våldet och hatet mot vår nuvarande president kommer från vänstersidan. Visst, extremhögern är också våldsam. Men att vara Trump-supporter just nu kan få folk att reagera starkt, och det känns som att jag går runt med en måltavla på ryggen, säger han.
Devin tror att det kommer bli upplopp efter presidentvalet, oavsett vilken kandidat som vinner. Han ser inga problem med att allt fler invånare – oavsett politisk färg – beväpnar sig.
– Om samtliga i en folksamling har en pistol, skulle åtminstone inte jag våga göra något dumt – för då vet jag att alla andra skulle gå på mig direkt.
Ett par dagar senare går Susan Booth i Utah på sin första vapenlektion, tillsammans med åtta andra kvinnor. Framöver kommer hon fortsätta öva regelbundet på skjutbana. Nu överväger hon även att köpa en skottsäker väst, säger hon.
– Jag hoppas att det bara är min fantasi som gått överstyr, och att det inte blir så illa. Det skulle bara göra mig glad. Men för säkerhets skull måste jag vara redo.