USA i sorg efter ett dygn av massmord
Uppdaterad 2019-08-06 | Publicerad 2019-08-04
Minst 30 döda och över 50 skadade. USA sörjer efter att ha skakats av två stora masskjutningar på mindre än ett dygn.
– Detta är utan motstycke och väldigt tragiskt, säger polisen Matt Carper i Dayton, en av städerna som drabbats.
En bar i Dayton i Ohio var full av folk när en man klädd i ansiktsmask och med en skottsäker väst under kläderna öppnade eld.
Ett vittne berättar för CNN hur hon pratat med en kvinna under kvällen, och att de berömt varandras kläder.
– Nästa gång jag såg henne låg hon död på betongen, säger vittnet.
Polisen uppges ha varit på plats mindre än en minut efter larmet och gärningsmannen sköts till döds. Då hade han redan hunnit skjuta ihjäl nio personer, en av dem hans egen syster, och skadat ytterligare 27. Polisen har namngett skytten som en 24-årig Ohiobo, men har inte uttalat sig om möjliga motiv.
– Hur hemskt det än är så hade det kunnat vara så väldigt mycket värre, säger stadens borgmästare Nan Whaley under en pressträff där hon hyllar polisens snabba insats, som hon bedömer räddade "hundratals liv".
"Han bara sköt"
Masskjutningen var nummer 251 i USA det här året enligt organisationen Gun Violence Archive. Masskjutning 250 inträffade bara timmar tidigare vid en stormarknad i El Paso i Texas.
En kvinna vid namn Vanessa hade precis kört in på parkeringen när hon hörde skott avlossas och sedan såg en kvinna med kundvagn falla ihop, säger hon till Fox News.
– Han bara sköt på måfå, säger hon om gärningsmannen.
Ett annat ögonvittne, Alden Hall, berättar för NBC News att en man siktade på honom med sitt vapen, men träffade en annan man.
Minst 20 personer dog i masskjutningen på lördagsförmiddagen och ytterligare 26 vårdas för skador. Offren uppges vara allt från små barn till äldre över 80 år.
En man i 20-årsåldern pekas ut som den misstänkte skytten och han greps av polis utan dramatik runt 20 minuter efter larmet. Han misstänks också vara författare till ett högerextremt hatmanifest som publicerades på nätet bara minuter före skottlossningen. Polisen utreder händelsen som ett hatbrott och FBI utreder även om det kan handla om inhemsk terrorism.
"Trump är rasist"
El Paso-bon och demokraten Beto O'Rourke kampanjade i Las Vegas när han fick nyheten.
– El Paso är starkt och kommer att ta sig genom det här, sade presidentaspiranten med darr på rösten innan han avbröt sin resa för att ta flyget hem.
Tillbaka i Texas besökte han ett av offren som opererats efter att ha skjutits i bröstet – och gick till hård attack mot president Donald Trump.
– Han är rasist och han eldar på rasismen i vårt land, och det sårar inte bara våra känslor. Det förändrar det här landet i grunden och det leder till våld, säger O'Rourke.
President Donald Trump själv gjorde sent på söndagskvällen det första offentliga uttalandet efter en serie inlägg på Twitter under helgen.
– Hat har ingen plats i vårt samhälle. Vi måste stoppa det, sade presidenten till journalister innan han gick ombord på Air Force One.
Han nämnde psykisk ohälsa som en bidragande faktor, och sade att han talat med FBI, justitieministern och ledamöter i kongressen om vad som kan göras för att förhindra fler dylika massmord.
Statsminister Stefan Löfven fördömer också dåden.
"Helgens masskjutningar är vedervärdiga attacker på vanliga människor, precis som vid tidigare liknande dåd", skriver Löfven (S), i ett mejl till TT.
"Sverige står vid USA:s sida i denna svåra stund", fortsätter statsministern.
Vapenlagar i rampljuset
Den blodiga helgen har fått flera politiker bland Demokraterna i USA att lyfta frågan om landets vapenlagar.
"Vi kan inte fortsätta stå handfallna och låta blodbad av den här omfattningen fortsätter i våra samhällen. Vi behöver mod. Vi behöver agera", skriver demokraten Kamala Harris, som även hon har siktet på presidentposten, på Twitter.
Men att något skulle hända med vapenlagarna, mer än att de debatteras hett och vilt, är inte troligt, enligt Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet. Han påpekar att det finns formuleringar om rätten att bära vapen i grundlagen och att vapenlobbyn i USA arbetar hårt för att lagarna ska stå fast.
– Man frågar sig varför USA skiljer sig från andra länder gällande skjutningar och den här typen av händelser. Grundproblemet är att det finns mycket vapen i rotation. Amerikanerna är inte mer våldsamma, det har helt enkelt att göra med tillgången till vapen, säger Dag Blanck till TT.