Barnmorskor slår larm: ”Gråter efter varje pass”
Uppdaterad 2017-07-18 | Publicerad 2017-07-17
Ingen tid för mat eller toalettbesök – och fulla rum.
Nu slår anställda vid Stockholms förlossningsenheter larm om stressen.
– Man gråter och har ont efter varje pass, säger undersköterskan Aia Alatalo, 36.
I fredags publicerade barnmorskan Petra Vinberg Linder en bild på sina blodiga byxor – ett resultat av en natts arbete på Södersjukhusets förlossningsavdelning där hon varken hunnit äta, gå på toa eller byta sanitetsprodukter.
– Det är så verkligheten ser ut för barnmorskorna i Stockholm, jag hann inte ens byta binda, sa hon till Aftonbladet.
– Som det ser ut nu är situationen ohållbar.
”Vi måste börja prata om hur det ser ut”
Nu sluter fler kollegor upp bakom henne. Barnmorskan Hannah Dahlbäck, 35, la också upp en bild på Instagram – där hon antecknat hur samtliga förlossningsavdelningar i Stockholm under fredagen varit fulla. ”Västerås: 2, Eskilstuna: 1” står det på lappen, där sjukhusen i Stockholm och Uppsala markerats med ett ”fullt”.
– Jag satt i telefon på Södersjukhuset och platsläget var ju extremt under natten. Vi Stockholmsenheter satt ju bara och ringde runt till varandra och det var ingen som hade plats så vi fick börja skicka folk utanför Stockholm, säger Hannah.
– Vi måste börja prata om hur det ser ut, för det här är vår verklighet och födande kvinnors verklighet.
”Hoppas ingen dör”
Sommaren är normalt sett den mest intensiva tiden på året för förlossningsavdelningar. Men enligt Hannah har det varit sommartryck sedan BB Sophia i Stockholm stängde i maj förra året.
– Krisen är ett faktum och den har pågått ett tag. För oss på SÖS fortsatte det bara efter förra sommaren och fram till nu, med ett tryck som är ännu högre än vad vi någonsin haft, säger hon.
Flera anställda berättar att man ofta får springa mellan två eller tre patienter. Undersköterskan Aia Alatalo, 36, som jobbar på en förlossningsavdelning, menar att detta kan äventyra patienternas säkerhet.
– Stressen gör att man är rädd att någon ska dö varje pass. Och det har varit på håret. Man går varje pass och tänker ”hoppas ingen dör, hoppas ingen dör”, säger hon.
”Det är för jävligt”
Det ökade trycket efter att BB Sophia stängt har drabbat undersköterskorna lika hårt som barnmorskorna, menar Aia.
– Det är för jävligt. Just nu är det för jävligt. Man gråter efter varje pass och åker hem och har ont efter varje pass. Man är ju kvar för att man älskar sitt jobb, för att patienterna är underbara, men man vänder ut och in på sig själv.
Hon känner också igen sig i Petra Vinberg Linders bild och säger också att hon sällan hinner ta pauser.
– En natt för ett halvår sedan kunde jag inte kissa på hela natten. Jag satt i en halvtimme när jag kom hem och bara grät. Och matlåda är det inte ens lönt att ha med för man hinner inte äta och man skiter i att dricka för man hinner inte gå på toa ändå.
Enligt Stockholms läns landsting (SLL) skedde 2483 förlossningar i länet under juni månad. Av dem tvingades 16 skickas till ett annat län.
– Fast det är i juni. Juli kommer att vara en helt annan grej, säger Aia.
”Gör ett fantastiskt jobb”
SLL uppger även att nio av tio kvinnor fått föda på den enhet som de planerat i juni. Landstingets chefläkare Johan Bratt hyllar de förlossningsavdelningsanställda – men tycker att man klarar av det ökade trycket. Han vill gärna understryka att de som ska föda i Stockholmsregionen inte behöver känna någon oro. Den förlossningsavdelning man planerat att åka till ordnar med omplacering om det skulle vara fullt.
– Förlossningsvården är ju en akutverksamhet och det kommer ju toppar. Under de här topparna blir det ju en tuff arbetsmiljö för arbetarna som för övrigt gör ett fantastiskt jobb, men det kan bli nätter eller dagar som är riktigt tuffa. Men generellt sett inom förlossningsvården så är min bild att det är ansträngt men att vi hanterar det här på ett bra sätt, säger han.
Du har inte sett att det skulle vara fullt på Stockholms förlossningsavdelningar?
– Den statistiken som jag senast har sett är att man vid tre tillfällen under vecka 28 har tagit till utomläns förlossningsenheter för att hjälpa oss och vid de tre tillfällena är det per definition fullt i Stockholm så vid de tre tillfällena så har jag sett något, ja.
Hur reagerar du på exempel som Petra som varit så upptagen att hon inte hunnit byta binda?
– Så ska det naturligtvis inte få vara. Verksamheterna gör ju en planering men det kan bli perioder som är mycket tuffa. Som blivande förälder kan man känna sig trygg och jag tror att i de flesta fall så märker inte föräldrarna den stressade arbetsmiljö som bitvis finns.
Vad kan man göra åt det?
– Det är ju oerhört viktigt att man har en dialog så att man kan förbättra arbetsmiljön, det är ju självklart. Jag känner en otrolig uppskattning att man klarar av det och jobbar på i det här läget men sen får verksamheterna arbeta för att få till en drägligare stressnivå.