Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Superradarn som ser genom väggar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-20

– militärens nya vapen kan säljas till privatpersoner

Nyfiken på om grannen är hemma?

Snart kan du spionera genom väggarna – militärens nya toppvapen är en radar som ser genom väggar.

– Vi har inga restriktioner på vem som får köpa den, säger företaget som utvecklat radarn.

Såhär ser den nya superradarn ut.

Har du någonsin velat kunna se vad som försiggår på andra sidan en vägg – utan att själv synas? Nu kan det bli verklighet.

Svenska försvarsmaktens senaste investering heter CPR3. Det är en radar, som kan upptäcka fienden på andra sidan en vägg – enbart genom andningsrörelser.

– Den nya radarn kan komma att spela en viktig roll för soldaternas säkerhet. Soldaten erhåller med detta instrument en viss ”se-igenom-förmåga” och kan få en indikation om att någonting rör sig på andra sidan väggen, säger Nils-Erik Rönnberg på Försvarets materielverk till NyTeknik.se.

Försäljning till privatpersoner

Militärens nya supervapen kan också komma att användas i de svenska hemmen. Dan Axelsson är vd på företaget Cinside som har utvecklat den nya radarn, han säger att de inte är främmande för att sälja den till privatpersoner.

– Det är ju inget dödligt vapen, utan vi har i nuläget inga restriktioner på vem som får köpa den. Den kostar 50 000 kronor. Vi har redan haft ett par personer som ringt och varit intresserade, de kanske är nyfikna på om grannen är hemma eller så, säger Dan Axelsson.

Larmdetektor

Men.

Syftet är ett helt annat för kameran som ser genom väggar.

– Man kan montera upp den hemma och använda som larmdetektor. Den stora fördelen i det sammanhanget är att man kan montera sin rörelsedetektor dolt, den syns inte rent estetiskt, man visar inte vad man övervakar, säger han till Nyteknik.se.

Hitta din fotobutik på
nätet

Minimedia

Följ ämnen i artikeln