Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Så slipper du röda ögon på dina bilder

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-20

Enkla knep räddar dina bästa bilder

Trött på att få röda ögon på fotografier?

Lugn.

Här är de bästa tipsen för att slippa problemet.

Misslyckad amatörbild - men den går att rädda.

Ser alla dina vänner ut som vampyrer på dina festbilder?

Att människor får röda ögon på amatörfotografers bilder är mycket vanligt.

Anledningen är att när ljuset från blixten reflekteras i näthinnan innanför pupillen, så reflekteras den röda färgen i de blodkärl som finns där bakom.

Eftersom blixten på vanliga kompaktkameror sitter så nära objektivet så fångas den röda reflektionen från ögats blodkärl upp, och fastnar på bilden.

Blåögda hästar?

Människor som har ljusa ögon får oftast de värsta ”vampyrögonen”. Mörkare ögon har så starkt pigment att de ibland inte reflekterar det röda blodet.

Människor som är onyktra får oftast mer röda ögon än nyktra. Det beror på att deras pupiller reagerar långsammare på blixtljuset, så att de är större när bilden tas.

Djur får också röda ögon på bild – eller blå. Att katter hundar och hästars ögon ibland reflekteras som grå eller blå, medan människors alltid blir röda, beror på att de har en annorlunda näthinna som gör att de kan se på natten. Mörkerseende ögon reflekteras alltså annorlunda än våra människoögon.

Gratis dataprogram

Enklaste sättet att undvika röda ögon på bilderna, är förstås att se till att blixten inte reflekteras i ögonen. Exempelvis genom att flytta lite på dig så att vinkeln blir annorlunda, eller genom att sprida blixtljuset genom att sätta ett tunt papper eller liknande framför blixten.

Om du redan har tagit den perfekta bilden men ögonen är röda, så finns det en mängd olika dataprogram som enkelt kan korrigera problemet. De stora fotoredigeringsprogrammen, som Photoshop och Iphoto, har oftast en ”korrigera-röda-ögon–funktion”.

Det finns också bra dataprogram, som du kan ladda ner gratis på nätet, exempelvis Vic Man Red Eye remover och Irfan View.

Hitta din fotobutik på
nätet

Minimedia

Följ ämnen i artikeln