Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Tuberkulos på skola – 60-tal personer undersöks

Uppdaterad 2016-04-06 | Publicerad 2016-04-05

Tuberkulos upptäcktes i mars månad på Almby skola och ett kommunalt äldreboende i Örebro, rapporterar Nerikes Allehanda.

En elev och en äldre har smittats och ett 60-tal personer håller på att undersökas.

Att lungsjukdomen TBC drabbar både en skola och ett äldreboende i Örebro samtidigt är en ren slump, enligt regionens smittskyddsläkare Hans Fredlund. Det är den kommunala skolan Almby och ett kommunalt äldreboende som har drabbats, vilket skedde i början av mars månad.

Nerikes Allehanda skriver nu att eleven och den äldre personen som har smittats av tuberkulos har behandlats med läkemedel och mår bättre.

60-tal personer undersöks

Ett 60-tal personer håller enligt NA på att undersökas för att säkerställa att de inte blivit smittade. För att smittas krävs en långvarig kontakt och Fredlund vill lugna de som känner sig oroliga.

Sverige har varit mer eller mindre fritt från tuberkulos under många år. De allra flesta som insjuknar är födda i något annat land och oftast har de blivit smittade innan de flyttade hit, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Men svensk sjukvård klarar av detta. Vi har läkemedel och behandlingen är gratis, säger Hans Fredlund till NA.

Hänvisar till smittskyddsenheten

Margareta Borg, förvaltningschef för förskola och grundskola i Örebro, vill inte bekräfta att det varit ett TBC-fall på Almby skola men menar att det tagits prover.

– För vår del är det ganska utagerat men om det hänt något efter mars så får vi titta på det men det tror jag inte, säger Margareta Borg.

Hon säger att hon inte är särskilt nyfiken på om det varit ett TBC-fall på skolan utan hänvisar till smittskyddsenheten i region Örebro.

Följ ämnen i artikeln