Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Polisen utreder åklagare i gigantiskt kokainmål

Uppdaterad 2013-02-14 | Publicerad 2013-02-13

GREPS I COLOMBIA  Jonas Oredsson, 39, grips av colombiansk polis i december 2010, misstänkt för att leda en stor drogliga. Nu pekas han ut som hjärnan bakom den stora kokainsmugglingen.

Narkotikamålet mot Jonas Oredsson beskrivs som det största i svensk historia.

Nu har en misstänkt rättskandal med hemlig avlyssning, bevisförvanskning och grov stöld nystats upp.

Nio åklagare och poliser misstänks vara inblandade i härvan och en förundersökning är inledd.

Jonas Oredsson greps i Colombia under julhelgen 2010 - han misstänktes vara hjärnan bakom en liga som smugglat kokain för hundratals miljoner kronor.

Målet mot honom och flera andra i ligan har pågått i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt och beskrivs som det största i sitt slag i Sverige.

Hemlig avlyssningsutrustning

Oredsson har tidigare anklagat polisen för att försöka sätta fast honom med olagliga metoder.

För en tid sedan inledde Riksenheten för polismål nio förundersökningar om tjänstefel, mened, bevisförvanskning och grov stöld mot åklagare och poliser, skriver Dagens Juridik.

Bland annat handlar det om en BMW som ska ha varit utrustad med hemlig avlyssningsutrustning, och en avancerad under-cover-operation som bedrivits i Spanien.

Utreder inbrott i Spanien

De misstänkta arbetar vid Internationella åklagarkammaren och på Rikskriminalen.

– Vi utreder bland annat uppgifter om att det skulle ha begåtts inbrott i samband med polisarbetet i Spanien, säger förundersökningsledaren vid Riksenheten för polismål, biträdande chefsåklagare Pär G Lindell till Dagens Juridik.

Misstankarna rör även sådant som inträffat under rättegången i Sverige samt hanteringen av en hemlig gps-sändare som varit placerad på den så kallade ensamseglarens båt i Västindien. Tillslaget mot ensamseglaren var det som ledde polisen till Jonas Oredsson.

– Där handlar det om att man helt enkelt skulle ha lämnat felaktig information från åklagarhåll, säger Lindell till Dagens Juridik.

Osäkert om det går att meddela dom

Ingen person är ännu delgiven misstanke om brott men Pär G Lindell bekräftar för Dagens Juridik att förundersökningen har pågått under flera månader.

Domen mot Oredsson skulle ha meddelats den 15 februari men har skjutits upp till den 8 mars. Anledningen är att försvaret vill komma in med ytterligare bevisning.

Enligt en hög företrädare inom rättsväsendet som Dagens Juridik talat med är det osäkert om den kan meddelas ens då.

– Frågan är ju om det över huvud taget går att meddela dom i ett mål kring vilket det pågår ett flertal brottsutredningar om brott som mened och bevisförfalskning, säger personen till Dagens Juridik.