Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Så ska Merkel vinna valet

Publicerad 2013-06-23

Berlin. Angela Merkel ser trött ut.

Många minuter hinner gå innan det första leendet spelar i mungipan.
Man kan inte tro att presskonferensen är hennes startskott på valrörelsen.
Ändå är det ingen som betvivlar att det är hon som står som förbundskansler i september.

Aftonbladets Wolfgang Hansson och Urban Andersson på plats i Berlin.

Kanske är det bristen på konkurrens som gör det svårt för Angela Merkel att tända till när hon presenterar CDU:s och systerpartiets CSU:s gemensamma valprogram.
Eller så är det bara sån hon är. Lite tråkig och omedial men kompetent och kanske just därför väldigt omtyckt i hemlandet
Hon står i hallen på kristdemokraternas högkvarter som den legendariske kanslern Konrad Adenauer fått ge namn åt. Lokalen är full av tyska medier. Ingen drar så många som Merkel.
Ingen annan skulle heller kunna gå till val på det budskap hon levererar till väljarna nästan exakt tre månader före valdagen.
– Solida finanser, säger förbundskanslern och hennes ögon smalnar av till små springor.

Ingen normal politiker

– Vi kan inte fortsätta att sätta nya generationer i skuld och vi ska börja betala tillbaka på de skulder vi har. Vi kan inte öka våra utgifter under nästa mandatperiod.
I klartext betyder det att hon går till val utan att utlova några nya, stora reformer. För en normal politiker vore det självmord.
Merkel är inte normal.
Hennes popularitet är ständigt mycket hög bland tyskarna. Betydligt högre än hennes partis
På väggen bakom hennes står partiets valslogan för i år, "Gemensamt för ett framgångsrikt Tyskland".
– Precis som Tyskland gick stärkt ur finanskrisen 2008-2009 vill vi nu att Tyskland och Europa ska gå stärkta ur den här krisen.
Hon sänder signaler som ge visst hopp för övriga Europa. Investeringar på infrastruktur, utbildning och forskning måste fortsätta. Merkel tänker inte vända problemländerna i EU ryggen.
– Vi har en plikt att fungera som Europas tillväxtmotor, säger Merkel. Vi gynnas av att hjälpa andra länder att göra bra ifrån sig. Bara om det går bra för Europa kan det också gå bra för Tyskland.
Där drogs det säkert en lättnadens suck i Aten, Madrid och Lissabon.

Minskad arbetslöshet

Presskonferensen har hållit på i minst tio minuter då ett försiktigt leende syns i Merkels annars så nollställda ansiktsdrag. Det är när hon får beröm av CSU-ledaren Horst Seehofer som tronar några huvuden högre bredvid henne.
Enda gången Merkel på minsta sätt försöker övertyga de församlade journalisterna att hon uträttat något under sina snart åtta år som kansler är när hon påpekar att Tyskland hade fem miljoner arbetslösa när hon tillträdde 2005.
– Nu är det tre miljoner, säger hon men tillägger direkt att hon inte tänker luta sig tillbaka och känna sig nöjd. Mer måste göras.
Annars för hon lågmält och entonigt fram sin politiska agenda. Opinionsmätningarna visar att det funkar.
CDU får över 40 procent av rösterna om det vore val i dag. Det är en ökning med nästan sju procent sedan förra valet.
Merkels största problem är att hennes koalitionspartner det fridemokratiska FDP går en kräftgång utan dess like. Förra valets nästan 15 procent är nu nere i 4-5 procent. FDP riskerar att hamna utanför förbundsdagen.

Ger inga ledtrådar

Vem ska Merkel regera med då?
Hon ger inga ledtrådar. Merkel vill fortsätta med FDP men om inte det går blir det koalitionsförhandlingar med andra partier. Hon har redan visat att hon klarar att regera i en så kallad stor koalition med socialdemokraterna.
Hon må se trött ut och sakna utstrålning. Men det skulle vara en sensation om förbundskanslern inte heter Angela Merkel även efter höstens val.