Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Stjärnan ska locka fler killar till vården

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-19

Gonza frontar med ny musikvideo.

”Kasta fördomarna överbord” rappar Gonza i musikvideon som ska få fler killar att välja vårdutbildningarna. Bakom idén står Malmö Högskola.

Gonza från Advanced Patrol vill se fler killar i vita rockar.

– Sverige har en av Europas mest könssegregerade arbetsmarknader, och vi vill göra allt vi kan för att vända utvecklingen, säger Margareta Östman, dekanus på Fakulteten för Hälsa och samhälle vid Malmö högskola.

Malmörappare har gjort låten

Projekt Respekt ska få fler killar att plugga på utbildningar inom vård, hälsa och socialt arbete. Projektets frontfigur är Gonza, rappare i gruppen Advanced Patrol och även programledare på SVT. Malmörapparen har gjort låten och framför den i en musikvideo tillsammans med Malmö akademiska kör och orkester, studenter och yrkesverksamma män – alla klädda i vita rockar.

– Något måste göras och därför provar vi nya grepp för att skapa ett större intresse, säger Margareta Östman, som konstaterar att på vissa utbildningar är bara 10-15 procent av studenterna män.

– Vi har jobbat aktivt med att få upp andelen män i flera år, och sett till riket som helhet ligger vi över snittet. Men vi är långt ifrån nöjda, fortsätter hon.

Kolla in videon

Sedan några dagar tillbaka rullar musikvideon i reklamblocket på biografer i Skåne. I dagarna lanseras en särskild kampanjsajt, där man hittar information om utbildningarna samt intervjuer med manliga sjuksköterskor och andra förebilder inom bland annat vården.