Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Risk för israelisk markinvasion

Uppdaterad 2014-07-12 | Publicerad 2014-07-10

Israels flygattacker mot palestinska Gaza fortsätter, och dödsantalet stiger.

Militanta palestinska grupper svarar med raketattacker mot tätorter i Israel.

– Det enda som kan stoppa en markinvasion från Israels sida är om raketattackerna upphör, säger Per Jönsson, sakkunnig på Mellanöstern vid Utrikespolitiska institutet.

Det säkerhetspolitiska läget är nattsvart.

Israel fortsätter sina flygattacker mot Gaza, och militärens talesperson Peter Lerner meddelade under torsdagsmorgonen via nyhetsbyrån AP att man träffat 750 mål på tre dagar. Över 100 personer har dödats, och mer än 600 personer ska ha skadats, i Gaza.

Samtidigt svarar Islamiska Jihad, en militant grupp ur Hamas, från Gaza med raketattacker mot israeliska tätorter som Jerusalem och Tel Aviv. Än så länge har inga dödsoffer rapporterats efter attackerna.

Per Jönsson, sakkunnig på Mellanöstern vid Utrikespolitiska institutet förklarar det spända läget.

Kommer Israel att fortsätta med flygattackerna?

– Ja. Så länge Hamas och Islamiska Jihad skjuter sina raketer mot israeliskt område kommer Israel att svara med tio gånger samma mynt.

Israel har mobiliserat tusentals reservister inför en eventuell markinvasion. Kommer en markinvasion att inledas?

– Det är svårt att säga. Det finns en folklig ovilja att skicka in armén, därför att israeliska medborgare riskerar att dödas. Men samtidigt har flera ledare för högerpartier, och även presidenten Shimon Perez sagt att man måste gå in med marktrupper för att en gång för alla förinta Hamas arsenal av missiler. Att gå in markvägen ger en mindre risk att döda civila än att flygbomba.

Vilka är det som avfyrar raketerna från Gaza?

– Islamiska Jihad är den militanta spetsen ur Hamas som eldat på attackerna. Det pågår en politisk maktkamp inne i Gaza där Islamiska Jihad kan beskylla Hamas för att samarbeta med Israel om inte Hamas agerar. Hamas som just ingått koalition med tidigare PLO om en interrimregering får samtidigt inte framstå som för moraliska utan måste visa att man står starkt.

Hur starka är Islamiska Jihad?

– De är effektiva, militanta krigare. De satsar inte på något folkligt partimedlemskap, men har formellt sett samma mål som Hamas.
Hur starkt är Hamas?

– Till skillnad från 2012 har Hamas i dag inget stöd av Egypten. Vid de förra flygbombningarna för två år sedan gick Mohamed Mursi, då ledare för Muslimska brödraskapet i Egypten, ett parti som Hamas fötts ur, ut och kunde medla fram ett hemligt eld upphör-avtal mellan Israel och Hamas. I dag styr generalen Sisi i Egypten, som är en nästan lika stor motståndare till Hamas som Israel. Så Hamas ligger illa till, detta är en desperat aktion från deras sida.

Hur kommer det här att utveckla sig?

– Om någon av raketerna som skickas från Gaza dödar israeler är det ingen tvekan om att Israel genomför en markinvasion. Då är också risken väldigt hög att Hamas eller Islamiska Jihad skickar fler långdistansmissiler.

FN:s säkerhetsråd höll i torsdags ett krismöte om situationen. Kan det stoppa striderna?

– Första vändan kommer det inte att ge något alls. Skulle säkerhetsrådet vilja ha en hårdare ton gentemot Israel så kommer USA att lägga in sitt veto. Sanktioner skulle USA aldrig heller acceptera. I stället måste man hålla hemliga förhandlingar mellan Hamas och Israel, möjligtvis via Iran, som har inflytande över Hamas.

Finns det någon möjlighet till ett långsiktigt fredsavtal?

– I tidigare kriser har möjligheten till nya fredsförhandlingar varit det som bidragit till att elden upphör. Den kopplingen finns inte längre. Det finns ingen fredsrörelse inom Israel just nu och Iran som stödjer Hamas har händerna fulla av Syrien, Libanon och Irak.