Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Löfvens mission impossible

Publicerad 2014-06-13

Svåraste kampen börjar om han vinner – här är alla andras krav

Om Stefan Löfven tar över som statsminister efter höstens riksdagsval väntar hårda förhandlingar med facken, MP och V.

Det kan bli en mycket dyrköpt valseger för Stefan ­Löfven i höst.

Både facken och even­tuella samarbetspartier förväntar sig rejält betalt i helt olika frågor.

– Det måste bli en bättre ­nivå på a-kassan och sjuk­försäkringen. Där måste det bli leverans, säger Janne ­Rudén, ordförande för Seko.

Opinionsmätningarna ­pekar mot att Sverige går mot ett maktskifte och att S-­ledaren Stefan Löfven tar över som statsminister efter valet i höst.

Han har sagt att han ser MP som en naturlig sam­arbetspartner men också öppnat för att arbeta med partier både på höger- och vänsterkanten.

Men det räcker inte för Löfven att peta Fredrik Reinfeldt från tronen.

Lång lista

Hans allra svåraste uppgift ser ut att komma efter en eventuell valseger, när en mängd olika viljor ska jämkas samman. MP och V, som ­pekats ut som de mest troliga samarbetspartierna, trycker redan på hårt om energin och vinststopp i välfärden.

Dessutom finns enorma förväntningar och en lång krav­lista från LO-förbunden.

Aftonbladet har ringt till samtliga ordföranden i de 14 LO-förbunden, som totalt ­leder 1,5 miljoner medlemmar. I våras höll de en egen valkonferens där de signalerade att de kommer låta Löfven sköta regeringsbildningen medan förbunden i stället ökar de politiska kraven.

Bättre a-kassa

Högst upp på LO-förbundens kravlista står en rejäl förstärkning av a-kassan och sjukförsäkringen.

– Det primärt viktigaste är att det skapas jobb i landet. Men det som är absolut ­viktigast för våra medlemmar handlar om att stärka ­trygghetssystemen, säger ­Hans-Olof Nilsson, ord­förande för Livsmedelsarbetareförbundet.

Byggnads ordförande Johan Lindholm ­säger:

– Som a-kassan är konstruerad i dag är det mer en smäll på käften på de lön­tagare som hamnar i arbetslöshet.

S har sagt att de vill förstärka trygghetssystemen med höjt tak i a-kassan, men i vårmotionen ville partiet varken ange hur eller i vilken takt. Frågan är kontroversiell, partiledningen är rädd för att S ska stämplas som­”bidrags­parti”.

”Finns ett sätt”

Stefan Löfven menar att det kommer att krävas för­handlingar – oavsett vilket ­regeringsalternativ som ­vinner:

– Det finns ett sätt för alla partier att få bestämma allt själv, det är att få över 50 ­procent. Det har inte hänt ­sedan 1968. Det innebär att ­alla måste vara beredda att förhandla. Den regering som ­sitter nu har samma sak att fundera på, för de är i minoritet.

– Vi vill gå ut tydligt med det socialdemokratiska budskapet, sedan får väljarna döma. Sedan har alla partier en skyldighet att se till att vi får en handlingskraftig regering som inte är beroende av SD.

Sätter press på S-ledaren med egna krav

Miljöpartiet

Vill stänga minst två kärnreaktorer redan under nästa mandatperiod. S är för en avveckling, men bara i en takt som inte äventyrar jobb och industrins behov av energi.

Även i frågor som rör arbetstidsförkortning, vapenexport och migration driver MP en helt annan linje än S.

På sin senare kongress beslutade MP att partiet ska verka för ett ”ekonomiskt system som inte bygger på tillväxt”, något som inte gillas inom S och LO.

Vänsterpartiet

Partiet sätter sig inte i en regering som fortsätter dagens privatiseringspolitik inom välfärden. Har länge drivit på för ett vinstförbud, medan S beslutat om att vinsterna ska regleras med flera nya kvalitetslagar.

Vill på sikt införa sex timmars arbetsdag. Inom både S och LO finns irritation, där är målet att de arbetade timmarna ska bli fler.

LO

Kräver rejäla förstärkningar av både a-kassan och sjukförsäkringen.

Vill se statliga investeringar i infrastruktur.

I flera av frågorna som LO driver har S signalerat att partiet vill åt det hållet, men utan att vilja binda sig vid några nivåer. Samtidigt har S sagt att det inte blir tal om några stora skattehöjningar om man vinner valet.

Följ ämnen i artikeln