Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Mördade patienter – för att de var jobbiga

Publicerad 2014-10-14

Italienska sjuksköterskan Daniela Poggiali, 42, kan ha dödat minst 38 patienter – för att de eller anhöriga var jobbiga. Enligt lokala medier har hon tagit selfies med minst en avliden.

– Utredningen pågår, men det finns oöverstigliga svårigheter, säger åklagaren, enligt Daily Mail.

Misstankarna mot 42-åriga Daniela Poggiali väcktes när en 78-årig kvinna dog oväntat på sjukhuset i staden Lugo i nordöstra Italien.

I blodet på den avlidna kvinnan hittade man stora mängder kalium, och misstankarna riktades mot 42-åringen som greps kort därefter.

För höga mängder kalium kan leda till hjärtstillestånd, och det kan också vara svårt att spåra ämnet i kroppen.

– Det var inte menat som en läkande dos, utan som gift. Vi har uteslutit att syftet var medmänskligt, säger Alessandro Mancini, en av åklagarna.

Ville snabba på döden

78-åringens mystiska död fick polisen att undersöka andra dödsfall som inträffat när 42-åringen arbetat på sjukhuset. Undersökningen ledde till att hela 38 dödsfall nu ingår i utredningen.

Den italienska nyhetsbyrån Ansa skriver att polisen i Italien misstänker att kvinnan blivit frustrerad när patienter krävde extra omvårdnad eller hade jobbiga anhöriga.

– Vi tror att hon ville snabba på döden för sjuka patienter, krångliga patienter. Antingen för att de anhöriga var krävande eller för att det var svårt att ta hand om patienten, säger åklagaren Alessandro Mancini vid en presskonferens.

Tog selfies med döda

Italienska tidningen Corriere Della Sera skriver att polisen har hittat bilder i kvinnans telefon där hon gör tummen upp bredvid en patient som precis har dött.