Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Journalist diagnostiserad med ebola i Liberia

Publicerad 2014-10-03

En 33-årig amerikansk kameraman har fått ebola.

Han kommer nu flygas hem till USA för att få behandling, skriver nyhetsbolaget NBC.

– Han är givetvis rädd och orolig, säger kameramannens pappa.

Kameramannen är Ashoka Mukpo är amerikansk medborgare och tillhör ett team som jobbar med NBC-korrespondenten Nancy Snyderman, men är i grunden frilansare. Tillsammans med ytterligare tre medarbetare är han på plats i Liberias huvudstad, Monrovia, för att rapportera kring ebolautbrottet.

– (Han har) sett döden och tragedin och nu har det drabbat honom själv, men han är vid bättre mod i dag, säger pappan Mitchel Levy enligt AP.

Den smittade kameramannen fick symptom i onsdags, då han kände sig trött och fick värk. Efter att ha upptäckt att han också hade feber försatte han sig själv i karantän och kontaktade vårdpersonal.

På torsdagsmorgonen testades han på ett ebolacentrum tillhörande Läkare utan gränser vid vilket smittan kunde konstateras.

Fjärde amerikanen att smittas

Kameramannen är den fjärde amerikanen som smittats av virussjukdomen ebola. Han kommer nu att flygas hem till USA på söndag.

– Vi gör allt vi kan för att han ska få så bra vård som möjligt. Han kommer att flygas till USA för vård vid ett medicinskt center som har kapacitet att hantera ebolapatienter, säger NBC News-chefen Deborah Turness.