Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Åsa Romson hyllar Stefan Löfvens tal

Publicerad 2014-06-29

VISBY. När Stefan Löfven talade i Almedalen satt det inte bara socialdemokrater på första bänk.

Där fanns Miljöpartiets båda språkrör som applåderade åt S-ledaren – och hyllade honom efteråt.

– Jag tycker Stefan höll ett väldigt inspirerande tal, säger Åsa Romson.

Det kryllade av S-toppar, gamla som nya, på första bänk när Stefan Löfven som första talare klev upp på scenen i Almedalen. Där fanns bland annat Lisbeth Palme, ex-statsministern Ingvar Carlsson, finanspolitiska talespersonen Magdalena Andersson och gruppledaren Mikael Damberg.

Men Löfven fick också stöd under talet från oväntat håll. På den främsta raden fanns Miljöpartiets båda språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson som applåderade vid ett stort antal tillfällen under talet.

”Intressant tal”

Efter talet fick Aftonbladet sig en pratstund med Romson, som ska hålla tal på samma scen som Löfven på onsdag. Hon hyllade S-ledarens tal.

– Jag tyckte det var ett intressant tal att lyssna på. Det är viktigt att vi lyssnar på varandra i svensk politik. Jag tycker Stefan höll ett väldigt inspirerande tal.

Hon menade att talet var en bra markör för tidsandan.

– Vi behöver gradera upp betoningen av att behöva jobba emot ojämställda löner, mot främlingsfientliga krafter och den nedmontering av välfärden som faktiskt har kommit i skattesänkningarnas spår. Det fanns en tidsanda där som jag tror många i parken höll med om, inklusive jag, säger Romson.

Ville se mer klimatpolitik

Men hon hade gärna sett mer klimat- och miljöpolitik.

– Men det fanns där i innovationskraften och i ansvaret för kommande generationer. Det behöver alla politiska ledare stå upp för.

Socialdemokraterna har pekat ut Miljöpartiet som en naturlig samarbetspartner efter valet och de gröna har sagt att man sätter sitt hopp till socialdemokratin när man vill få till stånd ett regeringsskifte.

Enligt Romson har hon och Fridolin kontakt med Löfven då och då.

– Vi pratar med varandra som sig bör. Men vi behöver så klart på varsin kant göra de förberedelser som behöver göras för att ta ansvar för dagen efter valet, säger Romson.

”Får syna de korten”

Hon hoppas och tror att partierna ska kunna regera ihop efter valet i september.

– Sverige behöver en handlingskraftig regering som gör annat än att sänka skatten som Alliansregeringen gjort. Stefan markerade tydligt att han är beredd att leda en sådan regering och vi får syna de korten efter valet.

Romson talar själv på onsdag.

– Då hoppas jag någon högt uppsatt socialdemokrat sitter och lyssnar, säger hon.

Följ ämnen i artikeln