De är politikens medel-Svensson

Publicerad 2014-09-08

Politikerna som tjänar lika lite som vanligt folk

Här är riskdagskandidaterna som liknar sina väljare mest.

Nio män och kvinnor med nästan exakt samma lön som medel-Svensson.

– Det är viktigt att leva på samma nivå som väljarna. Det är en av anledningarna till att vi har en partiskatt, säger riksdagskandidaten Lina Hjorth (V).

Aftonbladets valkompass omfattar 600 riksdagskandidater med stor chans att komma in i riksdagen. I normalfallet har de löner som ligger långt över den vanlige svensken.

”Skriva på kontrakt”

Men det finns också politiker som tjänar som vanligt folk. Vi har plockat fram den riksdagskandidat i varje parti som ligger närmast sina väljare i hemkommunen lönemässigt. Det handlar om nio undersköterskor, zoologer, företagare, jurister och andra som ännu inte blivit riksdagsledamöter och därför fortfarande har normallöner.

Vänsterpartisten Lina Hjorth tjänade 272 000 kronor 2012. Hon tycker det är en poäng att riksdagskandidaterna lever på väljarnas ekonomiska nivå:

– Ja, det tycker jag, även om det inte är avgörande. Men det är en av anledningarna till att vi har en partiskatt i Vänsterpartiet. När vi kandiderar som riksdagskandidater får vi skriva på ett kontrakt om att vi ska betala in ett överskott till partiet. Just nu ligger gränsen på vad man får behålla på ungefär 27 000 kronor i månaden. Det är fortfarande en ganska hög lön, men jämfört med andra partier är det en rätt hård begränsning.

”Inga fantasilöner”

Varför har ni det systemet?

– Det är en trovärdighetsfråga. Riksdagsledamöterna ska inte sitta med alltför stora fantasilöner och representera löntagare.

Borde andra partier göra likadant?

– Det vore önskvärt. Men man kan naturligtvis också se till att sänka riksdagsledamöternas löner.

Riksdagskandidaten Cheryl Jones Fur ligger närmast medel-Svenssons lön i Miljöpartiet. Hon tjänade 245 000 kronor 2012:

– Man ska inte sticka ut för mycket. Det är folket man ska representera.

Är det ett problem om du blir invald i riksdagen och får mycket högre lön?

– Nej, det tror jag inte. Man är alltid i tjänst som riksdagsledamot. Men Miljöpartiet har en rotationsprincip. Man får sitta max tre mandatperioder, för att man ska ha andra erfarenheter och inte bara vara poltiker. Jag tvivlar på att jag kommer att ha lika hög lön när jag inte är riksdagsledamot längre, säger Jones Fur.

”Enorm klassresa”

Rebecka Gabrielsson, riksdagskandidat för Folkpartiet, säger att hon vet precis hur det är att leva snålt:

– Jag har gjort en enorm klassresa. Jag vet precis hur det är att leva på socialbidrag. Jag tror att det är viktigt att vi politiker vet hur det kan vara. Egna erfarenheter kan vara viktigt, säger Gabrielsson och tillägger:

– Jag tror att vi politiker verkligen behöver se över systemet för socialbidrag. Men det handlar också om att vi människor ska kunna göra våra klassresor. Det finns många olika vägar till jobben, därför är jag folkpartist och liberal.