Trots riskerna – Bildt använder Gmail

Publicerad 2014-06-19

Utrikesminister Carl Bildt använder trots säkerhetsrisker sin privata Gmail i kommunikationen med höga tjänstemän och ambassader.

Han har bedyrat att brevväxlingen inte innehåller någon sekretessbelagd information.

Men det är inte sant. Aftonbladet kan i dag avslöja att UD har sekretessbelagt över 200 mejl som har gått till eller från Bildts privata mejladress.

Det är en omfattande korrespondens med uppgifter som nu är sekretessbelagda som har skett med Bildts privata Gmailadress.

Aftonbladet kunde i november 2012 avslöja att Carl Bildt under flera år har använt kontot i sina kontakter med ambassader runt om i världen -  något som är mycket riskfyllt enligt flera experter.

”Ska vara krypterad”

– Klantpelle, det är som att trumpeta ut hemligheter över gator och torg, sa it-säkerhetsexperten Joakim von Braun.

Magnus Norell som är forskningsledare på Utrikespolitiska institutet har en bakgrund på Säpo och Must höll också upp ett varningens finger:

– Känslig information ska inte skickas över Gmail eller Hotmail, den ska vara krypterad.Är den inte det är risken stor att obehöriga kan läsa.

Men Carl Bildt slog ifrån sig och menade att vissa säkerhetsexperter pratade i nattmössan:

– Det går ingen sekretessbelagd information på det här. Det är bara synnerligen offentliga grejer.

Dröjde 1,5 år

På sin blogg raljerade han sedan över Aftonbladets avslöjande:

"Så i det fall skymningsbladet nu gett så braskande rubriker är några säkerhetsrisker inte möjliga eftersom det inte skall finnas någon sekretessbelagd information i den kommunikationen. Så var det med den saken."

Två dagar efter artikeln, den 26 november 2012, begärde Aftonbladet ut samtlig kommunikation på UD med Carl Bildts privata mejladress.

Det dröjde närmare 1,5 år innan vi fick handlingarna och sen ytterligare en månad innan vi fick veta exakt vad som hade sekretessbelagts.

105 mejl har belagts helt och hållet med sekretess och 99 mejl innehåller delar som har belagts med sekretess.

Omfattas av sekretess

Totalt 204 brev, varav 2 har skrivits av Bildt och i resten av fallen har han stått som mottagare.

I ett beslut från den 11 maj i år motiverar ämnesråd Tove Åkerman på UD varför bara delar av korrespondens med Bildts privata mejl lämnas ut:

"Övriga uppgifter rör andra stater och Sveriges förhållande till andra stater och mellanfolkliga organisationer. Uppgifterna omfattas av sekretess enligt 15 kap. 1 § offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) då det kan antas att de stör Sveriges mellanfolkliga förbindelser om de röjs".

Bildts korrespondens innehåller alltså uppgifter som kan störa Sveriges mellanfolkliga förbindelser om de röjs, enligt UD:s sekretessbedömare.

Enligt uppgift till Aftonbladet har Bildt uppmanat höga tjänstemän inom utrikesförvaltningen att kontakta honom på Gmail-adressen i stället för hans officiella via UD.

”Tvekar inte lämna ut”

– Gmail är inte säkert. Informationen ligger lagrad på servrar i andra länder. Det är ett amerikanskt företag som inte tvekar att lämna ut material till säkerhetstjänster, har it-säkerhetsexperten Joakim von Braun tidigare sagt till Aftonbladet.

Carl Bildt vill nu inte svara på frågor om säkerhetsrisker och att det enligt UD har skett en omfattande korrespondens med sekretessbelagt material via hans privata mejl.

– Det blir konstigt om han går in och kommenterar den sekretessbedömning som våra experter har gjort på det här området, säger Bildts pressekreterare Erik Zsiga.

– Så han avstår att kommentera detta.

ANNONS