Sadistiska pedofilen ville till Vietnam

Uppdaterad 2015-06-29 | Publicerad 2015-06-26

Den 49-årige pedofilen rymde från rättspsyk i Sundsvall efter att ha begått grova sexövergrepp mot barn. I går greps han av turkisk polis i turistorten Antalya.

Hans plan var att ta sig till Vietnam.

– Det hade varit väldigt olämpligt om han tagit sig dit, säger en inspektör vid polisens Fast-grupp.

Mannen har vårdats på en rättspsykiatrisk klinik i Sundsvall och är dömd för grova sexövergrepp mot barn. Enligt Sundsvalls tidning har han av klinikens personal beskrivits som extremt farlig och sadistisk.

Ändå lyckades han rymma under en permission den 19 maj.

– Han kunde rymma från en lägenhet eftersom två personer från vår personal bröt mot regelsystemet om att alltid ha ögonkontakt, säger Bengt Eriksson, ställföreträdande verksamhetschef vid Rättspsykiatriska Regionkliniken i Sundsvall.

Ville till Vietnam

Två veckor efter försvinnandet meddelade polisen att 49-åringen hade flytt landet. Mannen befann sig då i Istanbul.

Han hade skaffat ett nytt pass innan rymningen, något som borde vara omöjligt för en person som är dömd till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning

Aftonbladet kan nu avslöja mannens flyktdestination.

Hans mål var att ta sig till Vietnam – ett land som är ökänt för sin barnsexturism.

– Det hade varit väldigt olämpligt om han tagit sig dit. Där finns en annan marknad för den som vill utnyttja barn och den här mannen är ju en samhällsfarlig person, säger en inspektör vid polisens Fast-grupp, som arbetar med att spåra internationellt efterlysta personer.

Inspektören säger att 49-åringens plan var att ta flyget till Vietnam.

– Men jag tror inte att han hann köpa någon biljett.

Begick nya övergrepp

Innan han greps i går hann han begå nya sexövergrepp. Enligt inspektören vid Fast-gruppen tog 49-åringen via internet kontakt med svenska flickor.

– Han har låtsats vara en vän och på andra sätt lyckats få nakenbilder skickade till sig. Han är ju rätt så notorisk. Men han träffade aldrig någon av flickorna, säger inspektören.

Polisen i Eskilstuna utreder ett fall av där mannen efter sin rymning försökte köpa nakenbilder av en 17-årig flicka.

– Han satte igång med de här aktiviteterna när han fick tag i en mobiltelefon, säger polisen Lars Franzell, som arbetar med fallet.

Eftersom kontakten mellan mannen och 17-åringen skedde via en svårspårad server är dock händelsen svår att utreda.

– Det är tyvärr så ibland med de här brotten. Det är jättesvårt att utreda. Rubriceringen är köp av sexuell handling av barn, säger Lars Franzell.

Lugnt gripande

Polisen visste vid ett tidigt stadium att mannen befann sig i en särskild stadsdel i Istanbul. Men 49-åringen försvårade på olika sätt efterspaningen, vilket gjorde att det tog längre tid än nödvändigt att gripa honom.

– Polisen hade ju meddelat att man visste ungefär var han var, och det kunde han läsa i media. Jag vill inte säga på vilket sätt han försvårade vårt arbete, men det tog längre tid än det hade behövt göra, säger inspektören.

Gripandet i går gjordes av turkisk polis och gick lugnt till, enligt inspektören. Mannen hade då tagit sig till semesterorten Antalya.

– Jag var inte själv på plats, men gripandet gick bra. Vi har haft ett bra samarbete med turkarna, säger inspektören.

Hur lyckades ni spåra honom?

– Det vill jag inte gå in på. Men det var inte på grund av tips från allmänheten.

Det är ännu oklart när mannen kommer att återföras till Sverige och var han då kommer att placeras.

– Det var en himla tur att de hittade honom. Jag har inte hört från polisen än så jag vet inte hur framtiden ser ut, säger Bengt Eriksson vid Rättspsykiatriska Regionkliniken i Sundsvall.

Rymningen har lett till kritik. Dels har kliniken kritiserats eftersom det tog flera timmar innan personalen slog larm till polisen. Sundsvallspolisen har dessutom anmält sig själva för att reda ut hur mannen kunde lyckas förnya sitt pass.

Följ ämnen i artikeln