Mamman nekar: Det är skitsnack

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-02-02

Polska ambassaden: minst tio polska slavkvinnor

I en lägenhet i Solna ska de fyra polskorna ha tvingats jobba 19 timmar om dagen.

Fyrabarnsmamman misstänks ha tvingat unga polska kvinnor att arbeta för åtta kronor om dagen.

De bodde i hennes garderob i Solna.

– Uppgifter om slavlöner är skitsnack, säger mamman till Metro.

Samtidigt uppger polska ambassaden att härvan är större än vad som framkommer i åtalet.

De unga polskorna kom till Stockholm för att arbeta som barnflickor i kvinnans fyrarummare på 100 kvadrat. Men de fyra polskorna, alla i 20-årsåldern, tvingades arbeta i upp till 19 timmar om dagen sju dagar i veckan. Sova fick de göra i en trång klädkammare. När en polsk kvinna kom till Solna och 46-åringens lägenhet började hennes helvete.

Äta en bulle om dagen

I förhör berättar kvinnan att hon omedelbart fick börja med att städa och endast fick en bulle med pålägg att äta eftersom 46-åringen sa att ”polacker var frossande grisar”. Så fortsatte det dag efter dag. Kvinnan steg upp vid fem på morgonen och städade – oftast på fastande mage. Toalettbesök och vattendrickande fick hon smyga med eftersom det kunde uppfattas som arbetsvägran. I den ca 2 000 sidor tjocka förundersökningen framgår att polskan redan efter en vecka i Stockholm mådde så dåligt att hon försökte ta livet av sig genom att hoppa ut framför en bil.

Åtta kronor per dag

En annan polska fick åtta kronor per dag under fyra månader. En annan fick ingen lön alls. 46-åringen hotade att klippa håret av en polska och kasta ut henne på gatan, precis som hon gjort med en tidigare barnflicka. I förhör uppger kvinnor att de även blivit slagna av 46-åringen. Inne i lägenheten ska den åtalade kvinnans man haft sex med minst en barnflicka, samt tafsat andra barnflickor på brösten och rumpan.

Den 46-åriga Solnakvinnan åtalas nu för människohandel.

– De har jobbat mycket men inte så omfattande som åklagaren påstår. Jag menar, hur mycket jobb finns det egentligen i en 100-kvadratslägenhet, säger fyrbarnsmamman till Metro.

Den 46-åriga kvinnan ska även ha tvingat barnflickorna att stjäla kläder, dyr heminredning och konst på museer, skolor och slott.

Kvinnan nekar till brott.

Ambassaden: "minst tio kvinnor"

Radomir Wojciechowski, generalkonsul på polska ambassaden i Stockholm, berättar att ambassaden sedan börjat av 2 000-talet fått besök av en mängd unga polskor som utnyttjats. Kvinnorna har överlag tvingats arbeta hårt utan knappt någon lön. Vissa har misshandlats och varit inlåsta utan mat och kontakt med omvärlden. Enligt åtalet ska ”bara” fyra kvinnor ha utnyttjats som slavar. I själva verket är det betydligt fler.

– Det handlar om minst tio unga polska kvinnor som sökt hjälp hos oss på ambassaden eftersom de utnyttjats som slavar. De har kommit till Sverige för arbete men bara haft dåliga erfarenheter. Vi har larmat polisen men de har inte kunnat göra något eftersom ingen barnflicka vågat vittna. Det har saknats bevis för att kunna väcka åtal, säger Radomir Wojciechowski.

Lägger på luren

– Sedan -08 har det, vad jag vet, inte varit några problem med sådant här. Polen har blivit bättre på att förebygga människohandel. Det finns bland annat ett särskilt telefonnummer dit kvinnor som arbetar utomlands kan ringa 24 timmar om dygnet vid problem, säger Radomir Wojciechowski och tillägger att samtliga fyra polska kvinnor troligen är hemma i Polen igen.

När Aftonbladet får tag i en polska som tidigare ska ha arbetat som barnflicka hos 46-åringen lägger hon omedelbart på luren. Kvinnan svarar sedan inte.

– De här kvinnorna är väldigt rädda och vill starta nya liv, säger Radomir Wojciechowski.

Kammaråklagare Marie Lind-Thomsen:

– Människohandel är ett väldigt allvarligt brott som kan ge två-tio års fängelse.

"Många barnflickor här"

Grannarna till den för människohandel åtalade 46-åriga fyrbarnsmamman från Solna är skärrade.

– Det har varit en väldig omsättning på polska barnflickor där under årens lopp, många har kommit och gått. Kvinnans man har ibland stått och skällt, skrikit och domderat i uppgången i flera timmar. Vi har alltid trott att det var på henne, som jag har uppfattat som lite kuvad, men nu vet jag inte, säger en granne i 46-åringens uppgång och fortsätter:

– Jag är ändå inte så förvånad över detta. Det verkar inte handla om ett helt trevligt hushåll, säger grannen.

ANNONS