Mystiskt slukhål vid tunnelbygget

Publicerad 2011-11-12

Problem vid bygget av ny tunnel i Stockholm

Slukhål vid Maria Magdalena kyrkogård på Södermalm i Stockholm

I Stockholm byggs en ny tunnel för pendeltåg, men inte utan problem.

Under fredagen uppstod ett mystiskt slukhål – på en kyrkogård.

– Vi är överraskade att det kunde hända, säger Anders Sahlstrand, pressansvarig för bygget av Citybanan.

När två förbipasserande i fredags kväll gick förbi kyrkogården på Maria Magdalena kyrka vid Slussen i Stockholm såg de något märkligt.

En grop hade uppstått på gräsmattan i kyrkogården.

– Den var 1,5 gånger 2 meter och ungefär 1,5 meter djup. Vi kunde sätta det samman med grävarbetet i tunneln som är 20 meter under, säger Anders Sahlstrand, pressansvarig för bygget av Citybanan.

Oklar anledning

Vad som exakt har orsakat hålet i marken är ännu inte klart, men en utredning har inletts – och tunnelarbetet har avbrutits.

– Entreprenören använder sig av ett otroligt försiktigt tillvägagångssätt och de har kompetens av tunneldrivning genom lösare material sedan tidigare. Det är lite överraskande att det kunde hända, säger Anders Sahlstrand.

Enligt Thomas Eliasson, berggrundsgeolog på Sveriges geologiska undersökning (SGU), finns ingen anledning till oro för stockholmare som promenerar ovanför tunnelbygget.

Grundvattnet sjunker

– Nej, inte nu efter detta, man får hoppas att de har lärt sig. Det var ju bra att det gick så bra som det gick och att inte någon ramlade ner i gropen. Nu kanske de blir än mer försiktiga, säger han.

En förklaring till hålet kan vara att grundvatten läckt ner i tunneln i berget och därför har grundvattnet i jordlagren ovanför sjunkit.

– Normalt sett har man ju ett väldigt seriöst mätprogram, så det är lite oförutsett att det blivit ett hål. Men det är inte ett helt homogent material att arbeta med, så det är svårt att prognostisera exakt vad som ska ske, säger Thomas Eliasson.