Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Stal 54 identiteter – tog dyra sms-lån

Uppdaterad 2018-08-16 | Publicerad 2012-03-08

Nu åtalas 21-åring för bedrägeriet

Plötsligt slutade telefonen att fungera.

Medan ägaren försökte lista ut vad som hänt beställdes flera sms-lån från det kapade numret.

Totalt lyckades bedragarna komma över cirka en halv miljon kronor.

– Jag gick omkring och var orolig långt efter jag fick veta att min telefon kapats, säger en av de drabbade till Aftonbladet.

54 personer var målsägande när rättegången inleddes i Attunda tingsrätt i dag.

Fyra män i åldrarna 21 till 47 år står åtalade för grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri. Huvudmannen i härvan är den 21-årig mannen, som dömts för bedrägeri vid ett tidigare tillfälle.

Räkningar på 10 000

Männen anklagas för att systematiskt ha kapat mobiltelefonabonnemang, beställt dyra sms-lån i telefonägarens namn och fått pengarna överförda på bankkonton som de haft kontroll över. Räkningarna har däremot skickats till numrets abonnent.

– Min mobiltelefon slutade fungera när jag satt i bilen. Jag ringde min operatör och de sa att det flyttas till ett annat sim-kort, så då spärrade jag det. Det tog två timmar från jag upptäckte det till att numret var spärrat, men det räckte, berättar en av målsägarna för Aftonbladet.

Några dagar senare fick målsägaren hem kreditförfrågningar, sedan började räkningarna landa i brevlådan.

– Den första var på totalt 6000 och den andra var på 4000, berättar den drabbade.

”Hann stoppa”

En annan målsägare fick veta först några dagar efter att telefonen slutat fungera att den kapats. Efter ytterligare några dagar började det dyka upp sms från låneföretag, kort därefter landade fakturor för över 3000 kronor på hallgolvet.

En tredje målsägare köpte en ny telefon till sin dotter, men abonnemanget skrevs på honom. Efter några dagar fick han ett sms från dotterns nummer med frågan om avsändaren fick låna pengar.

– Jag förstod ganska snart att det inte var min dotter, utan trodde att hennes telefon var stulen, säger han till Aftonbladet.

Bedragarna förde över dotterns nummer på ett annat sim-kort, som de kontrollerade. Målsägaren fick i samma veva ett mejl från ett låneföretag. Han kontaktade omedelbart både låneföretagen och sin teleoperatör.

– De hann stoppa utbetalningarna, så jag är inte särskilt drabbad.

Erkänner

På grund av banksekretessen har låneföretagen inte kunnat se om kontot de för över pengarna till är densamme som tar lånet.

– Det borde vara svårare att få sms-lån, det är fullständigt omdömeslöst i dag. Går inte att skydda sig mot det här. Dessutom tar det för lång tid innan man får besked från kreditupplysningsföretagen att någon försökt ta lån, säger en av målsägarna Aftonbladet talat med.

Huvudmannen i bedrägerihärvan har varit anställd på Media Markt. På så vis ska han enligt egen utsago ha kunnat komma åt telefonföretagens kundregister med abonnemangsuppgifter. När 21-åringen fick sparken misstänks han för att ha fortsatt med bedrägeriet genom att ringa upp andra butiker och uppgett att inloggningen strulat, och på så sätt fått deras inloggningar.

– Vi kommenterar aldrig pågående fall, säger Media Markts presschef Kristin Bodin till Aftonbladet.

21-åringen erkänner brott.

– Jag kommer att yrka på fängelse, säger åklagare Yngve Rydberg till Aftonbladet.