Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

”Tekniken orsakade troligen inte olyckan”

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-12

Haverikommissionen på plats på katastrofplatsen

Orsaken till helikopterkatastrofen i går är fortfarande en gåta.

Nu väntar ett komplicerat utredningsarbete.

– Men det finns ingenting som tyder på en teknisk orsak till olyckan, säger Agne Widholm, utredningsledare vid Haverikommissionen.

Fyra erfarna besättningsmän omkom när två militärhelikoptrar störtade till marken utanför småländska Tingsryd i går eftermiddag. I dag kom Statens haverikommission till platsen för att ta reda på orsaken till katastrofen.

– Det är sju personer som ska delta i utredningen. Det är teknisk personal och operativ expertis från militären, rapporterar Aftonbladets Per-Ola Ohlsson direkt från olycksplatsen.

Komplicerad utredning

Haverikommissionen har nio månader på sig och utredningen väntas bli komplicerad. Av de båda helikoptrarna finns bara spillror kvar, det finns inga svarta lådor att undersöka och inga överlevande som kan berätta om förloppet.

– Man får gå på vittnen och prata med folk som såg olyckan från marken, säger Per-Ola Ohlsson.

I nuläget finns ingenting som talar för att tekniken orsakade katastrofen, men man arbetar förutsättningslöst.

– Man spekulerar i om det kan ha varit en kollision med en fågel som var den utlösande faktorn.

Kontakt med flygledningstornet

Minutrarna innan olyckan var besättningen i kontakt med flygledningstornet på flygflottiljen i Kallinge. Nu ska man se om det samtalet kan ge något. Man kommer också att undersöka om helikoptrarna flög tillräckligt högt för att de ska ha registrerats via radar. Delar från helikoptrarna kommer att samlas in och undersökas.

De omkomna tillhörde helikopterskvadronen vid F17 i Ronnbeby. De var ute på en övning med JAS-plan och hemvärn i södra Småland när katastrofen inträffade.