"Beatrice Ask har lovat att det inte ska upprepas"

Publicerad 2013-10-15

Vice ordföranden i EU-kommissionen om romregistret

Viviane Reding.

EU-kommissionens vice ordförande Viviane Reding besökte på tisdagen Stockholm för en medborgardialog. 350 personer från hela Sverige samlades i Stockholms stadshus för att ställa frågor till den europeiska makteliten. En handlade om den svenska polisens registrering av romer.

– Jag har diskuterat denna skandalösa situation med er justitieminister Beatrice Ask och regeringen verkar göra sitt jobb så jag behöver inte skrika, sa Viviane Reding.

När 350 personer från hela Sverige samlades till en så kallad medborgardialog, organiserad av EU-kommissionen, fick de möta både kommissionens vice ordförande Viviane Reding och EU-minister Birgitta Ohlsson. En av de frågor som lyftes var den svenska polisens registrering av romer. Viviane Reding, som förutom sitt uppdrag som vice ordförande också har medborgerliga rättigheter som ansvarsområde, kallade den svenska polisens agerande för skandalöst.

– Jag agerar bara om en regering inte vill lösa problemet, men justitieminister Beatrice Ask har lovat mig att detta inte ska hända igen, sa hon.

”Hjälper inte romer”

På frågan hur EU ska stoppa diskrimineringen av romer svarade hon:

– Till skillnad från Sverige så är det inte alla länder som säger att man ska ta itu med problemet. Jag är besviken på hur vissa europeiska länder väljer att inte hjälpa romer i sina egna länder, trots att man fått bidrag från EU. Man kan inte knuffa ut människor på grund av hudfärg eller härkomst, det måste vi bekämpa. 

EU har utnämnt 2013 till "Europaåret för medborgare" Det betyder att kommissionen kommer att medverka till att ett femtiotal så kallade medborgardialoger genomförs runt om i Europa. Tanken är att invånarna i EU ska känna sig mer delaktiga och kunna föra en dialog direkt med några av EU:s främsta makthavare. Under frågestunden i stadshuset framfördes frågor om såväl barnaga som EU:s ekonomiska kris och det låga valdeltagandet i EU-valet. I Sverige röstar enbart 45 procent av befolkningen till i EU-valet, vilket enligt EU-minister Birgitta Ohlsson ska betraktas som en legitimitetskris.

– Men min målsättning är att nå ett valdeltagande på över 50 procent i valet i vår, kommenterade hon.

Mest tilltro till makthavarna

Men även om en majoritet av svenskarna inte röstar så har de större tilltro än genomsnittet när det gäller den egna regeringens förmåga att göra avtryck.

– En undersökning har visat att 90 procent av svenskarna tror att den svenska rösten hörs och gör avtryck i EU. Det är det enda medlemslandet som har så stor tilltro till sina makthavare, upplyste Viviane Reding.