Assad är inte redo att ge upp makten

Publicerad 2014-01-19

34 dödades i dag av regimstyrkor efter bombattack

President Bashar al Assad uppger inför fredsamtalen att han vägrar att ge upp makten i Syrien.

Det är inte ens värt att diskutera, menar han.

Assads pressbyrå förnekar dock uttalandena.

På onsdag inleds fredssamtalen om Syrien under den internationella fredskonferensen "Geneve 2" i Montreux i Schweiz.

Det blir första gången som den syriska regeringen och oppositionen samlas kring ett förhandlingsbord sedan konflikten startade i Syrien i mars 2011.

”Vaktar vårt land”

Inför fredssamtalen ska dock Syriens president Bashar al Assad ha uppgett för den ryska nyhetsbyrån Interfax att han inte är redo att ge upp makten och att saken inte ens är uppe för diskussion, skriver Sky News:

– Om vi hade velat ge upp, skulle vi ha kapitulerat från första början.

Assad ska också ha varit tydlig om var han står i det fortsatta kriget.

– Vi vaktar vårt land.

Men presidentens pressbyrå hävdar att uttalanden är felaktiga, rapporterar AFP.

Blev klart i helgen

Först i lördags stod det klart att båda parter inom konflikten kommer till Montreux.

En majoritet inom den syriska oppositionen, paraplyorganisation Syriens nationella koalition (SNC), röstade då ja för att delta i fredsamtalen.

Den syriska regeringen hade sedan tidigare tackat ja till att delta i samtalen, som leds av FN.

USA och Ryssland har försökt få till fredskonferensen sedan förra året och den har vid flera tillfällen blivit uppskjuten. Båda sidor ska till slut ha gått med på att sitta ner tillsammans efter att de släppt några av deras villkor, skriver Sky News.

Sverige på plats

FN:s generalsekreterare har bjudit in 30 länder inklusive Qatar och Saudiarabien, som backat upp syriska rebellgrupper. Iran däremot, som är allierad och anhängare av Assad, är inte inbjuden för att landet inte officiellt har erkänt att det behövs en politisk förändring i Syrien, uppger Bloomberg.

Andra inbjudna länder är de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd och Tyskland, Italien, Turkiet, Brasilien, Sydafrika, USA och Sverige.

Under första delen av samtalen i Montreux får delegationerna från alla inbjudna länder tillfälle att yttra sig i frågan om syrienkrisen, enligt FN. Senare för FN endast samtal mellan de två syriska delegationerna och deras gemensamma representant Lakhdar Brahimi på Arabförbundet.

”Välkomnar beslutet”

Utrikesminister Carl Bildt (M) deltar från Sveriges sida i konferensen.

– Jag välkomnar varmt beslutet från Syriens nationella koalition att komma till fredskonferensen som börjar i Monteauz på onsdag, twittrade han i går.

Regeringen har sedan tidigare känt en allt större oro för läget i Syrien. Mer än 100 000 människor har dödats sedan konflikten började och miljontals har fördrivits. Bara i dag dödades 34 människor när regimstyrkor flygbombade områden kring Aleppo, uppger Syriska människorättsobservatoriet.

Aftonbladet har sökt Bildt för en kommentar men utan resultat.

ANNONS