Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Reinfeldt förbannad på Schweiz

Publicerad 2014-02-10

KARLSHAMN. Schweizarna röstade för stramare regler kring invandring.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) är starkt kritisk till beslutet.

– De försöker plocka russinen ur kakan, säger han.

I söndags röstade schweizarna med knapp majoritet ja till att göra det svårare för invandrare att komma till landet. Efter folkomröstningen måste den schweiziska regeringen nu strama åt sina regler och försöka göra om det avtal om migration som man har med EU.

Beskedet har fått skarp kritik från många håll i Europa och fack och arbetsgivare i Schweiz har uttryckt oro. Flera högerextrema och invandringskritiska partier i Europa har dock bildat en hyllningskör.

En av grunderna

Beslutet irriterar statsminister Fredrik Reinfeldt, som i går besökte ett frö- och trädgårdsföretag utanför Karlshamn.

– Schweiz säger sig nu vilja förhandla om delar av det avtal de har med EU. Vår attityd bör vara att de inte kan plocka russinen ur kakan, säger han.

Schweiz, precis som flera andra länder, har skrivit på avtal med EU på flera områden trots att de står utanför unionen. Enligt statsministern är fri rörlighet en av grunderna på EU:s inre marknad.

– Det gäller även de länder som har avtal med oss. Det är klart att man inte kan välja lite hur som hur man vill göra med det. Antingen har man fri rörlighet eller så man det inte. Det kravet kan vi inte backa ifrån, vill någon inte gå med på det får de välja en annan väg.

Viktigt lyfta fram fördelar

Reinfeldt vill dock poängtera att diskussioner om minskad rörlighet inte bara förekommer i Schweiz.

– De pågår alldeles för många länder och det finns även röster i Sverige som ägnar sig åt att misstänkliggöra rörlighet. Men fri rörlighet är bra, inte minst för vårt land, det skapar förutsättningar för handel och lägger grunden för jobb.

Nu menar Reinfeldt att det är extra viktigt att lyfta fram fördelarna med fri rörlighet, bland annat inför valet till EU-parlamentet i slutet av maj.

– Vi måste visa på att människan inte är ett problem utan en möjlighet, säger han.