Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Gustav Adolf

Upprorsvågen har nått Europa

EUROPAS EGEN KRIS Spanska ungdomar tältar på Puerta del Sol-torget i Madrid, i protest mot landets höga arbetslöshet och korrupta politiker.

Tusentals ungdomar sover över i tältstaden på Puerta del Sol-­torget i Madrid, upprörda över hög arbetslöshet och korrupta politiker.

Håller den arabiska upprorsvågen på att sprida sig till Europa?

Scenerna påminner väldigt mycket om de från Tahrirtorget i Kairo för några månader sedan. ­Enda skillnaden är att kravallpolisen inte vevar med sina batonger.­ ­Inte än.

Den gångna helgen deltog 25 000 personer i massprotesten på det centralt belägna torget i Madrid. Av dem var det flera ­tusen som sov över i en provisoriskt upprättad tältstad.

Inte bara i Madrid förresten. Rörelsen ”Verklig demokrati nu” sprider sig över hela Spanien med torgprotester i ­Sevilla, Barcelona och ett 50-tal andra städer.

Medan demonstranterna i Tunis och Kairo fått stor uppmärksamhet i västmedier så har protesterna i Spanien gått nästan spårlöst förbi. Det är som om vi inte vill se Europas egen kris.

Grundförutsättningarna är olika i södra ­Europa och Nord­afrika men frustra­tionen, ­ilskan och misstron mot ­etablissemanget är densamma.

Spanien tillhör de värst drabbade av finanskrisen. Bara kraftiga nedskärningar gör att man hittills inte behövt be EU om räddningspengar.

Ungdomarna tillhör dem som får betala priset.

Arbetslösheten ligger på 21,3 procent, den ­högsta i den industrialiserade världen. Bland ungdomar ligger den på ofattbara 45 ­procent.

Spanska ungdomar med universitets­examen tvingas i åratal försörja sig på enkla ströjobb. De har inte råd att flytta hemifrån.

Protesterna började i samband med ­regionvalen som hölls förra veckan. Socialistpartiet förlorade stort. För ung­domarna spelar det ingen roll om det är de ­konservativa eller vänstern som styr. De vill inte ha någon av dem.

– De etablerade partierna har inget recept för att komma tillrätta med Spaniens problem, säger en av protestanterna till BBC. Vi ­behöver ett nytt politiskt system som ­inte gynnar de stora partierna.

Precis som i Nordafrika är protesterna spontana och inte organiserade av några partier eller fackföreningar. De har ingen given ledare.

Sociala medier spelar en ­huvudroll. En film på Youtube med titeln ”Spanish revolution” har setts av minst 300 000 människor på bara några dagar.

Trots att valet är över fortsätter ­protesterna.

Får vi snart se den första europeiska regeringen som faller till följt av ett folkligt uppror?