Malin finansierar sin utbildning – med barnböcker

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-03-02

Malin Eriksson, 32, finansierar sina studier med att skriva barnböcker.

Samtidigt som hon läser till gymnasielärare ger hon ut hästböcker.

– I framtiden vill jag jobba halvtid som lärare och ägna resten av tiden till skrivande, säger hon.

Malin Eriksson läser det korta lärarprogrammet på Göteborgs universitet. Hon har sedan tidigare en magister i litteraturvetenskap och eftersom hon redan tagit lån och bidrag för den utbildningen kan hon inte låna mer.

”Brinner för skrivandet”

I stället finansierar hon sina studier med att ge ut hästböcker för barn och skriva för hästtidningar.

– Det är skrivandet jag brinner för och sedan är det roligt med pedagogik. Skolan är en spännande arbetsplats, säger Malin Eriksson.

Eftersom författaryrket kan vara osäkert känns det tryggt att även kunna ha ett annat yrke att luta sig tillbaka på.

Parallellt med studierna till lärare försöker hon utveckla sitt skrivande, i höstas gick hon författarkursen ”Att skriva barnlitteratur” som gavs vid Linnéuniversitetet på Astrid Lindgrens Näs.

Skriver om hästtjejer

Samtidigt som hon studerar skriver hon hästböcker för barn och noveller för tidningen Min Häst. Malin har redan gett ut tre barnböcker om hästtjejer. Nu senast i januari gav hon ut boken ”Mia saknad”.

– Jag höll på mycket med hästar under min uppväxt, med dressyr. Livet som hästtjejerna lever är en intressant värld. Det är som en mikrovärld. För ridtjejerna är de här allvarligt, de har ett brinnande intresse för hästarna. Jag försöker skriva om hästflickans verklighet på allvarligt vis, berättar Malin.

Läser på distans

När hon är färdigutbildad är hon gymnasielärare i svenska och religion.

– Jag har läst en termin och har 2,5 terminer kvar innan jag är färdigutbildad. Fram till nu har jag läst in ämneskompetensen och pluggat på distans. Distansstudierna går bra att kombinera med skrivandet eftersom jag har pluggat på halvfart. Nu läser jag på halvdistans, det är några träffar per termin på skolan, säger Malin Eriksson.

Lever snålt

Att hon läser på distans har gjort att hon kan bo kvar hemma i Dalsland där hon har familj och hund.

– Jag bor på landet i Dalsland i en liten stuga, jag lever väldigt billigt så det är ju det som gör att det fungerar. Jag lever snålt för att få det att gå ihop.

När hon är färdigutbildad hoppas hon kunna arbeta både som lärare och författare.

– I framtiden vill jag jobba halvtid som lärare och ägna resten av tiden till skrivandet.

Följ ämnen i artikeln