Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Det var inga tekniska problem

Uppdaterad 2011-09-23 | Publicerad 2011-09-22

Nu har enda överlevande berättat om kraschen

Flygplansteknikern Aleksandr Sizov var den enda som överlevde den våldsamma kraschen i Ryssland, där bland annat Stefan Liv omkom.

Enligt honom var det inga tekniska problem med planet, varken före eller under flygningen.

Aleksandr Sizov har som enda överlevande på flight Yak-42 nu kunnat prata med internationella flygkommittéen för att hjälpa dem att utreda vad som låg bakom flygkraschen den 7 september, rapporterar nyhetsbyrån RT.

Kraschen kostade 44 människor livet, bland dem svenske hockeymålvakten Stefan Liv.

Aleksandr Sizov vårdas fortfarande för sina skador efter kraschen, bland annat hade han 15-procentiga brännskador.

Spelarna satt i mitten

Han berättar också att att hockeylaget Lokomotivs ledning och tränare satt längst fram i flygplanet. Spelarna satt i mitten, och längst bak förvarades bagaget, rapporterar RT.

Sizov och Aleksandr Galimov var de enda som överlevde den våldsamma kraschen i Jaroslavl den 7 september. Galimov dog några dagar senare på sjukhus.

Slog i radiomast

Haverikommissionen arbetar fortfarande med att ta reda på vad som orsakade kraschen. Planet slog i en radiomast, fattade eld och kraschade bara två kilometer från flygplatsen.

Det har tidigare spekulerats i att en parkerings- eller luftbroms varit orsaken till olyckan. Men under förra veckan gick chefen för ryska luftfartsstyrelsen ut och sa att det inte finns något som tyder på att så är fallet.

Orsaken är ännu inte klarlagd, men enligt RT tyder mycket på att tekniska problem tillsammans med den mänskliga faktorn ligger bakom – och att piloterna begick misstag i cockpit under flygningen.

Enligt Russia1, som har lyssnat på en upptagning från svarta lådans inspelning i cockpit, hörs den ena piloten skrika åt den andra att ”vi måste lyfta”, då planet höll för låg fart vid starten.