Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

USA sa ja till Sverige och Finland – med 95-1

Publicerad 2022-08-04

USA:s senat har godkänt Sverige och Finland som nya medlemmar i Nato.

Röstsiffrorna skrevs till 95-1.

”Mycket uppskattat. Tack!”, twittrade Magdalena Andersson efteråt.

Senatens majoritetsledare, demokraten Chuck Schumer lät sig fotograferas med Sveriges ambassadör Karin Olofdotter (till höger) och Finlands ambassadråd Päivi Nevala (till vänster) innan omröstningen började.

Efter drygt tre timmars debatt godkände den amerikanska senaten strax efter midnatt Sveriges och Finlands ansökningar till Nato. Beslutet krävde två tredjedelars majoritet för att gå igenom. Marginalen blev större än så. Hela 95 av senatorerna röstade ja.

Bara republikanen Josh Hawley från Missouri tryckte på nej-knappen, uppger The Hill. Han anser att USA borde fokusera mer på Kina än att expandera Nato.

Josh Howley röstade nej till Sverige och Finland.

Senatens majoritetsledare, demokraten Chuck Schumer, var en av ledamöterna som sa ja till förslaget att släppa in Sverige och Finland.

”Deras medlemskap kommer att stärka Nato. Det kommer att främja demokratin. Och det är desto mer bråttom med tanke på Putins barbariska, omoraliska och orättfärdiga krig i Ukraina”, skrev han på Twitter.

McConnell och Schumer eniga

Republikanernas minoritetsledare Mitch McConnell, som i maj besökte både Stockholm och Helsingfors, hyllade länderna som robusta demokratier med stark ekonomi och försvar. Han konstaterade att båda dessutom redan samarbetar med Nato.

I en passning till Josh Hawley sa McConnell också att det är en ”stark signal till Kinas ledare att stå upp mot den ryska aggressionen”.

– Ännu tätare samarbete med dessa partners kommer att hjälpa oss att stå emot Ryssland och Kina. Deras inträde kommer att göra Nato starkare och Amerika säkrare. Det här är en ”slam dunk” för nationell säkerhet och den förtjänar enhälligt och brett stöd.

Statsmininstern: ”Tack!”

Magdalena Andersson var snabb att tagga både Schumer och McConnell på Twitter när godkännandet klubbats igenom.

”Det starka stödet över partigränserna och den snabba omröstningen till förmån för att våra länder går med i alliansen är mycket uppskattat. Tack!”, skrev hon från statsministerns engelskspråkiga konto.

Utrikesminister Ann Linde var lika upprymd.

– Det är det största och viktigaste landet i Nato så självklart spelar det stor roll. Det visar på ett förtroende både för Sverige och Finland, sa hon till TT.

Beslutet betyder att 23 av Natos medlemsländer nu har godkänt Sverige och Finland som nya medlemmar. Bara sju återstår.

– Det har aldrig gått så snabbt, sa Ann Linde.

Today, the U.S. Senate ratified Sweden’s and Finland’s accession to NATO. The strong, bipartisan support and swift…
https://t.co/zQjZagpKjJ