Chihab Lamouri styrde Vårbynätverket från Spanien: ”Vi är en armé”
Döms till 17 år och 10 månaders fängelse
Publicerad 2021-07-14
”Vi är en armé”, skrev Chihab Lamouri, 33, när en ”soldat” misskött sig.
Från sin bostad i Spanien ska gängledaren ha organiserat droghandel, beställt mordförsök och kidnappningen av en välkänd svensk artist.
Själv nekar han till brott och hävdar istället att en mystisk ”Mister K” är den som ligger bakom brottsplanerna.
Det har varit ett av Sveriges största gängmål någonsin. 26 av 30 tilltalade döms till fängelsestraff, från 6 månader upp till knappt 18 år.
Södertörns tingsrätt går på åklagarnas linje, att Vårbynätverket är välorganiserat och att Chihab Lamouri är dess ledare. Han döms till 17 år och 10 månaders fängelse, för samtliga 13 åtalspunkter.
”Det är i princip det högsta tidsbestämda straff som kan dömas ut i Sverige”, skriver Södertörns tingsrätt.
Skyllde på ”Mister K”
Genom att följa meddelanden på den hackade krypterade appen Encrochat har polisen kunnat kartlägga Chihab Lamouris – och Vårbynätverkets – skräckvälde.
– Ingen har någonsin sagt emot honom, han är ensam ledare och bestämmer, sa kammaråklagare Anna Stråth under rättegången.
Lamouri nekar till brott. I ett förhör medgav han visserligen att han använt aliaset ”Mujaheed” på Encrochat men hävdar att det framför allt varit en annan person, ”Mister K”, som chattat. Vem ”Mister K” är vill han inte säga. Tingsrätten avfärdar ”Mister K” som en uppenbar bortförklaring.
I den omfattande förundersökningen i Vårbymålet tecknar polisen en bild av ett kriminellt nätverk med tydliga hierarkier. Högst upp är Chihab Lamouri, som styrt narkotikaförsäljning och annan brottslig verksamhet från sin bostad i Madrid, Spanien.
- Under sig har Lamouri haft fyra så kallade ”kaptener”, varav en 23-årig ex-landslagsspelare var en av dem.
- I nivån under ”kaptener” pekas sex män ut som har fungerat som ”kaptener i fältet” och som också dömdes till långa fängelsestraff för grova brott.
- Längst ner i hierarkin finns ”soldater”, varav flera också dömdes på onsdagen.
Lamouri: ”Vi är en armé”
I domen ges ett exempel på Chihab Lamouris ”kontroll och grepp om nätverksmedlemmar”. I samband med att en ”soldat” misskött sig skriver han på Encrochat:
Bror se till att de som inte gjorde sin uppgift av dina gossar bestraffas
Vi är en arme
Och i en arme måste befälhavaren bestraffa sina soldater och belöna de
Annars kommer det aldrig finnas diciplin
Enligt polisen består Vårbynätverket av omkring 30 personer som alla betalar 3 000 kronor per månad i medlemsavgift. Pengarna går bland annat till att bekosta vapen.
Ledaren har enligt åtalet haft tillgång till en stor mängd vapen. Bland annat har han förvarat fem automatkarbiner i en kolonilott i Vårby, samt haft tillgång till ytterligare två kulsprutepistoler, sju skarpa handgranater och 2,7 kilo dynamit som han låtit förvara hos medåtalade. Totalt ska 32-åringen haft tillgång till minst 19 vapen och en stor mängd ammunition.
Encrobevisningen höll – advokat kritisk
Bevisningen bygger i huvudsak på Encrochat-kommunikation, krypterade telefoner där åklagarna arbetat för att knyta användarnamn till personer. Södertörns tingsrätt har inte funnit skäl att avvisa Encrobevisningen.
”Tingsrätten har därför, utifrån de högt ställda krav som finns för bevisvärdering i brottmål, kritiskt granskat Encrobevisningen och funnit att det har gått att lita på denna”, skriver Södertörns tingsrätt i en sammanfattning.
Ska överklaga
Chihab Lamouris advokat Filip Rydin avser att överklaga domen. Dels menar han att tingsrätten ”hamnat objektivt fel” när det gäller åtalspunkterna om försök till mord, stämpling till mord och människorov. Men framförallt är han kritisk till hur tingsrätten bedömt bevisvärdet av Encrochat.
– Huvudförsvaret ligger fortfarande på linjen att Encro ska inte tillåtas på det här sättet, säger Filip Rydin till Aftonbladet TV.
Utöver Encrobevisningen har det bland annat gjorts en handstilsanalys av ett patrullschema. NFC:s analys visar att det med stor säkerhet handskrivits av Chihab Lamouri.
Sammanfattningsvis skriver Södertörns tingsrätt om Vårbynätverket:
”Trots att den Encrobevisning som åberopats i målet avsett en tämligen begränsad tidsperiod på drygt två en halv månad har sammantaget bilden av ett välorganiserat och mycket brottsaktivt nätverk med stort våldskapital avslöjats.”