Ryssland stänger 14 gränsbyar

TT-AFP

Publicerad 2024-07-16 20.18

En bild som publicerades på nyhetsappen Telegram i maj, på en kanal som tillhör guvernören i den ryska gränsstaden Belgorod, visar en kollapsad byggnad. Området har utsatts för upprepade ukrainska attacker.

Ryssland stoppar inträde till flera byar i gränsregionen Belgorod efter upprepade attacker från Ukraina, meddelar guvernör Vjatjeslav Gladkov.

Över 200 människor har enligt ryska myndigheter dödats och många fler skadats av ukrainska bomber i gränstrakterna söder om Belgorod sedan Ryssland inledde sitt invasionskrig mot Ukraina i februari 2022.

Nu sätter Ryssland upp gränskontroller kring 14 byar nära gränsen för att hindra människor från att ta sig till områdena. Bara vuxna män, iklädda skottsäkra västar och hjälmar, kommer att släppas in, enligt Gladkov.

I maj inledde Ryssland en stor markoffensiv i Charkiv, på den ukrainska sidan av gränsen, för att skapa en buffertzon mot ytterligare beskjutning. Rysslands Charkivoffensiv har under sommaren lett till hundratals dödsfall, bland dem många civila.

Men Ukraina har fortsatt sina attacker, och så sent som förra veckan uppges fyra personer ha dödats och ytterligare 20 skadats i en ukrainsk räd.

Vatten- och strömförsörjningen sägs enligt lokala myndigheter också ha slagits ut i många byar.

Restriktionerna – som införs nästa vecka – är de mest omfattade åtgärderna som påtvingats den ryska civilbefolkningen sedan kriget bröt ut.

Beslutet om att stänga byarna kom dagen efter att Ukrainas president Zelenskyj sade att han välkomnar Ryssland till ett framtida fredstoppmöte, rapporterar AFP.