Aftonbladet

Dagens namn: Susanna

Giftig algsörja väntas vid Öland

Petra Hedbom/TT

Uppdaterad 2024-08-02 15.06 | Publicerad 2024-08-01

Det är inte alla alger som producerar toxiner som är farliga för människan, men ser man en tjock sörja bör man inte hoppa i. Arkivbild.

Ostadigt väder har hållit algblomningen stången. Men nu riskerar den rabarberkrämsliknande och giftiga sörjan att dyka upp vid Gotland och Öland.

– Cyanobakterierna och badande människor trivs under ungefär samma förutsättningar. Är det soligt och vindstilla så ansamlas de vid ytan, säger Markus Lindh, marinbiolog vid SMHI.

Eftersom vädret har varit lite instabilt den senaste tiden så har algblomningen, eller cyanobakterierna, inte tagit riktig fart. Men nu visar satellitbilderna att en ansamling av dem är på gång, bland annat längs Gotlands, Ölands och Blekinges kuster.

– Det är högsäsong för algblomning men när det blåser så blandas cyanobakterierna ner i vattnet och påverkar inte dem som badar. Om det nu blir lugnare och mer vindstilla så kommer de upp till ytan och delar sig också mer.

Vissa cyanobakterier kan producera toxin som kan vara giftigt för människor och djur. Kräkningar är det vanligaste symtomet men alla blir inte sjuka.

– Framför allt är det små barn och hundar som kan bli sjuka. Men ser man en rabarerkrämsliknande sörja i vattnet är rekommendationen att inte bada, säger Markus Lindh.