Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Ryska specialister på plats vid Nordkoreas misslyckade uppskjutning

Publicerad 2024-05-28

Sydkoreaner följer Nordkoreas satellitavfyrning på tv vid en järnvägsstation i Seoul.

Nordkorea sköt i natt upp en ”spionsatellit”.

Som exploderade.

På plats fanns även ”ett antal” ryska specialister som tog sig in i det slutna landet under helgen, uppger sydkoreanska underrättelsekällor.

Följ ämnen
Ryssland

Nyheten kom bara timmar efter att Sydkoreas president Yoon Suk Yeol, Japans premiärminister Fumio Kishida och Kinas premiärminister Li Qiang hade haft ett toppmöte i Seoul där de bekräftade sitt löfte att främja fred på den koreanska halvön.

"Uppskjutningen misslyckades på grund av en luftsprängning från den nya typen av satellitbärarraket under den första etappen av flygningen," rapporterade sydkoreanska nyhetsbyrån KCNA, med hänvisning till nordkoreanska källor. Det som återstod av satellitraketen var bara skrotbitar.

Enligt sydkoreanska underrättelsekällor var ett stort antal ryska experter på plats i Nordkorea för att stödja uppskjutningen av spionsatelliten. Nordkorea genomförde också ett ovanligt stort antal motortester, troligtvis för att uppfylla ryska krav, enligt uppgifterna.

Kim Jong-un vid ett tidigare tillfälle.

De ryska teknikerna befann sig i Nordkorea efter att Rysslands president Vladimir Putin förra året lovade att stödja landets satellitprogram.

Kraftfulla åtgärder

Nordkorea hade tidigare informerat Japan för en plan att skjuta upp en satellit före den 4 juni och meddelat tre områden där skräp kunde falla.

Nordkorea planerar också att skjuta upp tre satelliter i omloppsbana i år. I november förra året lyckades de framgångsrikt skjuta upp en militär spionsatellit för första gången.

Sydkoreas militär varnade redan på måndagen för att de skulle vidta "kraftfulla" åtgärder som svar på Nordkoreas uppskjutning och arrangerade luftövningar vid den interkoreanska gränsen.