Varg-Olle tar världen med full gas - igen

Uppdaterad 2012-10-16 | Publicerad 2006-07-08

76 år och kör mc från Sydkorea till Sverige

FELIXSTOWE

Speedwaylegendaren "Varg-Olle" Nygren har hunnit bli 76 år.

Nu ska han ge sig av på sitt livs äventyr.

Varg-Olle ska åka motorcykel från Sydkorea till Stockholm.

Tillsammans med Ove Fundin, 73.

- Vi skissar på att det ska ta 49 dygn, säger Varg-Olle.

De ska köra över hela Asiens landmassa, från Seul och Vladivostok vid Stilla havet till Stockholm vid Östersjön. 14 600 km genom öknar och stäpp, delvis i väglöst land och genom nyckfullt styrda diktaturer.

Finns det något syfte med äventyret?

- Nja, kanske att visa att även om man är till åren kan man klara av något sådant här. En fjäder i hatten för pensionärsfolket.

"Jag är på alerten"

Den 27 juli ger de sig av från Seol. Med på äventyret är också isracingmästaren Per-Olov "Posa" Serenius, 58, och fem yngre män: Anders Fransson, Olof Åström, Kristian Tunare, Björn Halling och Lars Grapengiesser. Ett par fyrhjulsdrivna bilar ansluter sig till expeditionen.

Är du tokig?

- Jag är på alerten och har inte några större krämpor och kör hoj med jämna mellanrum. Därför är jag inte rädd att ge mig på en tuff utmaning.

Från Norrköping

- Och att ha Ove Fundin med sig är jävla bra! Vi har ju rejsat ihop på tävlingsbanorna i många år. Han ger sig inte en tum.

Hur förbereder du dig?

- Jag går 55 minuter varje dag. Jag är urstark, säger Varg-Olle, som vid sidan om Sven Tumba och "Nacka" Skoglund är den mest färgstarka legendaren i svensk idrottshistoria.

Det är 60 år sedan Stockholmsgrabben Olle Nyberg tävlingsdebuterade och sedan körde motorcykel i många former. Via speedwayklubben Vargarna i Norrköping kom han 20 år gammal till England. Han hamnade i engelsk speedway och det gick bra och han har stannat i Storbritannien.

Sladdskola

- Jag tävlade länge. Min sista tävling var i Gävle 1981. Jag var 52. Och jag vann!

Numera driver Olle "Varg-Olles sladdskola". Han leder dyra helgkurser för män som vill lära sig köra speedway.

Staffan Heimerson