Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Varselvåg sveper över Sverige

Publicerad 2012-10-11

Varslen duggar tätt – och arbetslösheten för september ökade till 8,4 procent.

Varslen duggar tätt i Sverige just nu – och det är i första hand industrin som drabbas.

Den skakiga ekonomin i omvärlden påverkar även svensk arbetsmarknad.

– Vi ser en påtaglig ökning av varsel just nu, säger Thomas Carlén, ekonom på LO.

I morse gick det ut information om att SSAB varslar 450 anställda i Borlänge, Oxelösund och Luleå. Därmed sällar sig ståljätten till en mängd andra koncerner som redan gjort samma sak i den våg av varsel som nu sveper över landet.

Tusentals varslade

Hittills i år, till och med september månad, har 45 647 personer varslats om uppsägning från jobbet. Motsvarande siffra för i fjol var 29 485 personer.

Bara i september varslades cirka 7 300 personer, vilket är nästan än en fördubbling av det normala. Samtidigt ökade arbetslösheten för september i år till 8,4 procent jämfört med 8,2 procent samma tid ifjol.

– Den uppgång vi ser nu är en påtaglig ökning av varslen, men det är inga dramatiska nivåer ännu, säger Thomas Carlén.

Även om varslen har ökat kraftigt efter sommaren så är det fortfarande långt till de nivåer som rådde under krisen hösten 2008 och budgetsaneringen på 90-talet.

Eurokrisen avgör

– Företagens framtidsförväntningar försämrades redan förra sommaren, sedan dess har vi väntat på en lite kraftigare försämring på arbetsmarknaden, säger Clas Olsson, analyschef på Arbetsförmedlingen.

– Men än så länge kan man inte dra slutsatsen att vi kommer att gå in i en djup långkonjunktur. Huvudscenariot är att det är en

försvagning av ekonomin vi ser, men inte alls på den nivån som 2008-2009. Men det beror på vad som händer med euron.

I dag kan ingen säkert säga vad som väntar eller hur djup krisen kommer att bli.

Just nu är det i första hand den manligt dominerade industrin som drabbas. Industrin är exportberoende och drabbas därför extra hårt av den ekonomiska skuldkrisen i såväl Europa som USA. Men också byggsektorn, fordonsindustrin och handeln känner av krisen rejält.

Risk för högre arbetslöshet

Blir problemen långvariga så kommer även andra branscher att dras in - med följden att arbetslösheten kommer att öka.

– Alla förlorar på en svagare arbetsmarknad, säger Thomas Carlén.

Han befarar dock att svensk arbetsmarknad i dag är sämre rustad för stor omställning av delar av arbetskraften. Bland annat på grund av de försämringar som skett inom a-kassan och vuxenutbildningen.

– Arbetsförmedlingen måste mobilisera så att de som nu förlorar jobben får hjälp snabbt, medan de fortfarande står nära arbetsmarknaden. Men man får för den skull inte glömma de långtidsarbetslösa, säger Carlén.